Autor: Informer.rs

21.08.2024.

12:14

Foto: EPA/Printskrin

Planeta

(VIDEO) Putin im ovo neće oprostiti! Ovako su Ukrajinici dronovima udarili na Moskvu!

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u sredu da su snage protivvazdušne odbrane oborile 11 bespilotnih letelica iznad Moskve i okolnog regiona, od kojih su neki navodno oboreni iznad grada Podoljska, nekih 38 kilometara (24 milje) južno od Kremlja.

- Ovo je jedan od najvećih pokušaja da se Moskva napadne bespilotnim letelicama - rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin u aplikaciji za razmenu poruka Telegram. Nema izveštaja o šteti ili žrtvama, rekao je on u ranijem postu.

Napadi dronova na Moskvu su retki.

Činilo se da je poslednji pokušaj Ukrajine da gađa rusku prestonicu bio veći od prethodnog napada u maju 2023, kada je oboreno najmanje osam dronova.

Baraž u sredu bio je deo šireg napada na Rusiju, a ministarstvo odbrane je saopštilo da su njene jedinice protivvazdušne odbrane tokom noći uništile ukupno 45 ukrajinskih dronova.

- Pored 11 uništenih bespilotnih letelica iznad Moskovske oblasti, 23 bespilotne letelice su oborene u pograničnom regionu Brjanska, šest u pograničnom regionu Belgoroda, tri u Kaluškoj oblasti, koja se graniči sa Moskovskom oblašću na severoistoku, i dva u pograničnom regionu Belgoroda. borio se za oblast Kursk - saopštilo je ministarstvo.

Ruska državna novinska agencija RIA takođe je izvestila da su dva drona uništena iznad Tulske oblasti, koja se na severu graniči sa Moskovskom regijom.

Posle napada na Moskvu, privremena ograničenja su uvedena preko noći na moskovskim aerodromima Vnukovo, Domodedovo i Žukovski, ali su se sva tri vratila u normalan rad kasnije u sredu.

- Ostaje da se vidi da li je ovo samo jednokratni potez ukrajinske vojne komande - rekao je urednik Al Džazire za odbranu Aleks Gatopulos, izvještavajući iz Kijeva.