Autor: Informer.rs

22.08.2024.

13:50

Foto: printscreen

Planeta

Čistka u SAD! FBI se okomio na novinare, osvanule optužbe za saradnju sa Rusima!

Ranije ovog meseca, američka bezbednosna agencija izvršila je raciju u domovima Skota Ritera , bivšeg inspektora UN za oružje, saradnika RT-a, i Dimitrija K. Sajmsa , američkog političkog stručnjaka sovjetskog porekla koji vodi emisiju na domaćoj ruskoj televiziji.

Racije su deo „široke krivične istrage“ koja je deo „agresivnih napora u borbi protiv uticajnih operacija Kremlja“, izvestio je u sredu NIT, pozivajući se na anonimne američke zvaničnike.

Savezna vlada planira još racija i može podneti krivične prijave, rekli su izvori.

Američki zvaničnici za sprovođenje zakona opisali su mete kao „pojedince koji namerno šire dezinformacije iz Moskve“, navodi se u izveštaju.

List je primetio da bi istraga mogla da se „naleti na zaštitu prava na slobodu govora iz Prvog amandmana“.

Informer

 

I Riter i Sajms su uporni kritičari američke spoljne politike pod predsednikom Džoom Bajdenom, za koju veruju da se pogrešno suprotstavlja Rusiji i povećava rizik od nuklearnog rata.

FBI sumnjiči njih i druge za moguća kršenja Zakona o registraciji stranih agenata (FARA), koji zahteva otkrivanje od ljudi u SAD koji deluju u ime stranih vlada, kao i za sankcije Rusiji.

Racije nisu dovele do podizanja optužnica protiv dvojice američkih državljana.

Riter je detaljno izneo svoj stav o situaciji u članku objavljenom na RT ove nedelje.

On je opisao svoje motive da bude saradnik ruskog medija, upoređujući iskustvo sa radom sa američkim medijima, za koje tvrdi da su često podređeni američkoj spoljnoj politici.

- Vlada SAD radi prekovremeno da stigmatizuje svako novinarstvo koje ima povezanost sa Rusijom - rekao je Riter.

Sajms, koji živi u Moskvi od 2022. godine, ima sličan utisak o tome šta je Vašington želeo da postigne upadom u njegovu porodičnu kuću u Virdžiniji.

- To je očigledno pokušaj zastrašivanja, ne samo nekoga iz Rusije, već bilo koga ko je protiv zvanične politike, a posebno protiv duboke države - rekao je on za Sputnjik prošle nedelje