22.08.2024.

15:32

Foto: Printscreen

Planeta

"Mi nemamo ništa sa tim!" Šolc se ogradio od zapadne agende u Kurskoj oblasti!

Nekoliko hiljada vojnika prešlo je rusku granicu ranije ovog meseca, u potezu koji je Moskva opisala kao "teroristički čin". 

Rusija je odgovorila intenzivnim vazdušnim i artiljerijskim napadima na osvajače.

"Ukrajina je svoju vojnu operaciju u Kurskoj oblasti pripremila vrlo tajno i bez ikakvih povratnih informacija, što je svakako zbog situacije", Scholz je rekao na konferenciji za novinare u Moldaviji.

On nije rekao da li je Nemačka dozvolila Ukrajini da koristi svoje donirano oružje u prekograničnom upadu, rekavši da samo Berlin "pažljivo prati" situaciju.

"Ovo je veoma ograničena operacija u smislu prostora, a verovatno i vremena," Šolc je dodao. "Ali u ovom trenutku, ne bi trebalo da komentarišemo to dalje. Svakako možemo sve da procenimo kada prođe dovoljno vremena. "

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski rekao je novinarima da Kijev nije otkrio pripreme za svoju ofanzivu u Kursku jer su njegove zapadne pristalice možda pokušale da ga zaustave kao prelazak ruskih "crvenih linija". On je tvrdio da je upad dokazao da takve linije zapravo ne postoje i pozvao SAD i njene saveznike da daju više novca i oružja Kijevu.

Rusija je pozvala američkog izaslanika da objasni navodnu ulogu američkih izvođača radova u ukrajinskom upadu, kao i američkog novinara, koga je Moskva optužila za pružanje "propagandnog izvještavanja" za Kijev. U sredu je ruska spoljna obaveštajna služba (SVR) saopštila da su SAD, Britanija i Poljska pomogle u obuci ukrajinskih jedinica koje su uključene u tekuću operaciju.

Scholz je komentarisao izveštaje nemačkih medija tokom vikenda da će Berlin prestati da finansira Kijev, obećavajući da će nastaviti da podržava ratne napore Ukrajine.

"Podržaćemo Ukrajinu onoliko dugo koliko bude potrebno. I mi ćemo biti najveći nacionalni pristalica Ukrajine u Evropi. Samo SAD čine više kao velika svetska sila", rekao je on.