• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

20.08.2024

09:29

Šokantan potez Nemačke kod ruskih granica! Ako se usude da ovo urade, neka nam je svima Bog u pomoći! (VIDEO)

YouTube printscreen

Vesti

Šokantan potez Nemačke kod ruskih granica! Ako se usude da ovo urade, neka nam je svima Bog u pomoći! (VIDEO)

Podeli vest

Litvanija je u ponedeljak počela izgradnju vojne baze, koja će primiti do 4.000 borbeno spremnih nemačkih vojnika kada bude završena do kraja 2027. godine.

Nemačka se obavezala da će rasporediti trupe u članici EU, koja se graniči sa Rusijom, prošle godine, preneo je Rojters.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus uporedio je odluku sa slanjem savezničkih snaga u Zapadnu Nemačku tokom Hladnog rata za odbranu Zapadne Evrope u slučaju sovjetskog napada.

 

 

Litvanski načelnik Generalštaba Rajmundas Vajksnoras procenio je da će zemlja potrošiti više od milijardu evra u naredne tri godine za razvoj baze, u jednom od najvećih građevinskih projekata u svojoj istoriji.

To je "ogromna investicija" za naciju od 2,9 miliona ljudi sa ekonomijom koja je desetina veličine Nemačke, rekao je Vajksnoras na marginama ceremonije početka gradnje.

Baza u Rudninkaiju, blizu glavnog grada Vilnjusa i samo 20 kilometara od ruskog saveznika Belorusije, smestiće do 4.000 vojnika, prostor za skladištenje i održavanje tenkova i druge opreme.

Foto: Printskrin Youtube

 

 

U neposrednoj blizini je Suvalki koridor, dugačak 65 km koji spaja rusku esklavu Kalinjingrad sa Belorusijom. Da li NATO ovim potezom šalje poruku Rusiji da bi bi vojno mogao da zatvori Kalinjingrad, inače najbranjeniju teritoriju na planeti, sa moćnim nuklearnim arsenalom.

Podsetimo, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u ponedeljak da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tera ruskog lidera Vladimira Putina da upotrebi nuklearno oružje i ostane bez ijednog saveznika. On navodi da ukrajinski upad u kurski region u Rusiji upravo to ima za cilj, te da su i Moskva i Minsk svesni tog plana Kijeva.

U isto vreme, pojedini analitičari navode da bi i zatvaranje koridora Suvalki bio direktan povod za upotrebu taktičkog nuklearnog naoružanja od strane Rusije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Dve ambasade Srbije u Evropi dobile pretnje od strane Šiptara da će biti meta terorističkih napada! Povišene mere bezbednosti!
Politika

Dve ambasade Srbije u Evropi dobile pretnje od strane Šiptara da će biti meta terorističkih napada! Povišene mere bezbednosti!

Ambasade Srbije su u dve velike evropske prestonice u prethodna 24 sata dobile pretnje da će biti meta terorističkih napada, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić i naveo da po preliminarnim informacijama te pretnje dolaze iz ekstremnih separatističkih krugova dela naše dijaspore sa Kosova i Metohije, odnosno od lica albanske nacionalnosti.

20.08.2024

09:54

TV

(VIDEO) Kolektivni Zapad u panici! Investitori rata uveliko razmišljaju o smeni Zelenskog! Ko će da vraća pare uložene u Ukrajinu?
Live TV

(VIDEO) Kolektivni Zapad u panici! Investitori rata uveliko razmišljaju o smeni Zelenskog! Ko će da vraća pare uložene u Ukrajinu?

Ruski marinci zarobili ukrajinske diverzante. Indijski premijer Modi posetiće Ukrajinu. Putin u poseti Azerbedžanu. Južna Koreja i SAD počele zajedničke vojne vežbe nuklearnog napada na Severnu Koreju. Hamas preuzeo odgovornost za bombaški napad u Tel Avivu. U emisji "Rat uživo" na ovu temu govorili su sociolog Ilija Kajtez i pilot pukovnik u penziji Milorad Đošić. Uživo u program javio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o prvom naoružanju Nemačke nakon Drugog svetskog rata.

19.08.2024

21:45

Savez pravoslavaca i muslimana jedini put! Britanci zloupotrebili vehabizam!(VIDEO)
Live TV

Savez pravoslavaca i muslimana jedini put! Britanci zloupotrebili vehabizam!(VIDEO)

Vehabija Senad Ramović Becan proveo je godine u zatvoru, u samici. Kada je izašao iz zatvora ostao je jednako radikalan i u svima je video neprijatelje. On jeste likvidiran, ali nije likvidiran problem. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su pukovnik specijalnih vojnih jedinica u penziji Srbobran Radić i Radomir Počuča, bivši protivterorista. Uživo u program putem vajber linka uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

19.08.2024

20:03

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija