22.08.2024.

17:30

Foto: Reuters

Planeta

Bomba! Zelenski najavio više žarišta u Rusiji! "Šaljemo rat odakle je došao!"

"Upravo sam se vratio iz naše Sumske oblasti, sa granice, iz onih oblasti koje se graniče sa neprijateljem i gde su naše jedinice izuzetno efikasne u odgovoru na invaziju Rusije. Slanjem rata tamo gde ga je Rusija dovela u naše zemlju, šaljemo je kući, to je apsolutno pošteno, ali pored pravde, to je i veoma efikasno", rekao je Zelenski na 7. godišnjem Međunarodnom forumu veterana "Ukrajina. Veterani. Jedinstvo", prenosi Ukrinform.

On je naglasio da je za okončanje rata neophodno da se napravi što više problema ruskoj državi na njenoj teritoriji.

"Svi moramo da shvatimo da, da bismo proterali okupatora sa naše zemlje, moramo da stvaramo što više problema ruskoj državi na njenoj teritoriji. Ovo je herojski rad naših vojnika. I ovaj herojski rad je sve precizniji, sve dalekosežniji i sve efikasniji", ocenio je Zelenski.

On je zaključio da su sve operacije koje danas izvode Odbrambene snage Ukrajine sistematski način zaštite Ukrajine, u cilju okončanja rata "pod uslovima nezavisne Ukrajine".

"Naše odbrambene operacije u Donjeckoj oblasti, Harkovskoj oblasti, na jugu Ukrajine, naše oslobađanje od ruske Crnomorske flote, naša operacija u Kurskoj oblasti su svakodnevni udari na ruske vojne objekte. Sve ovo je naš sistemski način zaštite Ukrajine, način da se ovaj rat okonča pod uslovima nezavisne Ukrajine. Siguran sam da ćemo ovaj put prebroditi, ma koliko težak bio", rekao je ukrajinski lider. 

Ofanzivna operacija Odbrambenih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti Ruske Federacije počela je 6. avgusta 2024. godine, a 15. avgusta je objavljeno da će na kontrolisanim teritorijama Kurske oblasti biti stvorena vojna komanda, a za njenog načelnika je postavljen general-major Eduard Moskaljov.

Zelenski je ranije izjavio da ukrajinska operacija u Kurskoj oblasti doprinosi uništavanju logistike ruske vojske i iscrpljivanju njenih rezervi.