23.08.2024.

13:56

Foto: Foto: Printscreen/X

Planeta

'Amerikanac' prvi ušao u Kursku oblast i napravio haos! Otkriven ključni detalj ukrajinskog upada u Rusiju! (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak mehaničara - vozača po VES-u Aleksandra Kučera.

On kaže da je Strajker pokazao najbolje performanse u operaciji "Kursk". Strajker je de fakto postao, prema njemu, jedno od najboljih oklopnih vozila. Za njega kažu da je "pouzdan, brz i siguran", da je oklopnjak koji je spasao mnoge živote i pomogao ukrajinskim vojnicima da izvrše mnoge borbene zadatke, piše TV Front.

Inače, ovim točkašom opremeljena je 82. vazdušno desantna jurišna brigada Oružanih snaga Ukrajine koja ima značajno iskustvo u upotrebi ovih američkih vozila i ističe njihov veliki operativni potencijal.

Upravo ovo jednica bila je nosilac upada na Kurski pravac.

Inače, na kurskom pravcu većina Strajkera na bokovima je imala protivokumulativnu zaštitu u vidu žičanih panela koji su se postavljali kao dodatna zaštita. Ovo oklopno vozilo, treba podsetiti, nije najslavnije prošlo u Avganistanu i Iraku.

Skoro svi ukrajinski Strajkeri koji su upali u Kursku oblast su osnovna verzija M1126 transporter za prevoz pešadije, naoružan je daljinski upravljivom borbenom stanicom Konsberg M151 u opciji sa teškim mitraljezom Broving kalibra 12,7 mm, bacačima dimnih kutija M-6.

Kod Kurska uočena je i verzija Strajker M1127, poznatog i kao izviđačka verzija 2+5 mitraljeza broving M2 i oprema za izviđanje LRAS- 3 za veće daljine i oprema za detekciju, pozicioniranje i komunikaciju.

Ukrajinci su, treba dodati, imali prve gubitke Strajkera još 2023 godine kod Zaporožja i na Donjeckom pravcu, ali Rusi do Kurska nisu uspeli nijedan da zaplene neoštećen.

Od dodatne opreme ukrajinski Strajkeri imaju GPS prijemnik i termoviziju za vozače.