Autor: Informer.rs

24.08.2024.

16:01

Foto: epa/Shutterstock

Planeta

Zelenski nastavlja parčanje pravoslavne crkve! Medvedev: Svi demoni će izaći na svetlo!

Ukrajinski parlament je ranije ove nedelje predstavio zakon; očekuje se da će stupiti na snagu za 30 dana.

Nakon toga, sve aktivnosti Ruske pravoslavne crkve (RPC) i svih pridruženih verskih organizacija biće stavljene van zakona.

UPC će imati devet meseci da prekine sve veze sa RPC, uprkos tome što je ukrajinska crkva već proglasila punu autonomiju od Moskovske patrijaršije 2022. godine, nakon izbijanja sukoba u Ukrajini.

Nakon potpisivanja zakona, na Dan nezavisnosti zemlje, Zelenski je objavio video-obraćanje u kojem je naveo da „ukrajinsko pravoslavlje danas čini korak ka oslobođenju od moskovskih đavola“.

Moskva je osudila udar Ukrajine na verske zajednice; Sveti sinod RPC je u četvrtak izdao saopštenje u kojem je uporedio novi zakon sa represijom u sovjetskom stilu i drugim istorijskim progonima hrišćana.

Informer

 

- Svrha ovog zakona je da se likvidira [UPC] i sve njene zajednice i da se nasilno prebace na druge verske organizacije - pretpostavio je Sinod, napominjući da „stotine manastira, hiljade zajednica i milioni pravoslavnih vernika u Ukrajini naći će se van zakona i izgubiće svoju imovinu i mesto za molitvu.

Sinod je naveo da će se žaliti na postupke Kijeva sa međunarodnim organizacijama za ljudska prava i pozvati ih da odmah i objektivno odgovore na „flagrantan progon vernika u Ukrajini“.

U međuvremenu, bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev odgovorio je na novi zakon izjavom da Zelenski „nema verski identitet“ i opisao obračun kao „puni satanizam“, koji podržavaju zapadni pristalice Ukrajine.

- Ova priča neće ostati nekažnjena za Ukrajinu - napisao je Medvedev, navodeći „zemlja će biti uništena, kao Sodoma i Gomora“, misleći na starozavetnu priču o dva grada koja su uništena božanskom intervencijom zbog svoje zloće.

- Demoni će neminovno pasti - nastavio je on, dodajući da će njihova kazna biti „zemaljska, okrutna, bolna i da će se desiti uskoro“.

Informer

 

Verske tenzije su mučile zemlju već duže vreme, a brojni entiteti tvrde da su prava Ukrajinska pravoslavna crkva.

Dve glavne rivalske frakcije su Ukrajinska pravoslavna crkva i Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) koju podržava Kijev, a koju Ruska pravoslavna crkva smatra raskolničkom.

UPC ostaje najveća pravoslavna crkva u Ukrajini, sa više od 8.000 parohija širom zemlje. Međutim, od 2010-ih, neki od njih su birali da pređu u nadležnost OCU pod pritiskom vlasti u Kijevu.