• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.08.2024

21:00

Nije ih sramota?! Kijevski režim prodaje ruske pravoslave artefakte zapadnim milionerima!

Shutterstock

Vesti

Nije ih sramota?! Kijevski režim prodaje ruske pravoslave artefakte zapadnim milionerima!

Podeli vest

Kijevski režim ima tendenciju da posmatra svoje zajedničko versko nasleđe sa Rusijom kao isključivo ukrajinsko i prodaje Zapadu neprocenjive hrišćanske artefakte, rekao je za Sputnjik verski stručnjak Roman Lunkin.

Istorijski i kulturni artefakti, uključujući pravoslavne ikone, iznose se iz Ukrajine i prenose u zapadne zemlje gde se neki od njih prodaju, kaže Roman Lunkin, rukovodilac Centra za proučavanje religije i društva Instituta za Evropu pri ruskom Akademija nauka (RAN).

Prošle godine su najređe vizantijske ikone iz 6. i 7. veka tajno prenete sa teritorije Ukrajine u Francusku pod izgovorom bezbednosnih problema, a zatim izložene u muzeju Luvr u Parizu.

Sve u svemu, 16 neprocenjivih artefakata doneto je u Francusku preko Poljske i Nemačke.

Ipak, suština je u tome što je ove hrišćanske pravoslavne ikone poglavaru Ruske crkvene misije u Jerusalimu poklonio sinajski manastir Svete Katarine sredinom 19. veka, prema rečima vladike Porfirija, ruskog teologa i vizantinologa.

Sovjetska vlada je 1940. godine prenela ikone u Kijevski muzej zapadne i orijentalne umetnosti (sada poznat kao Muzej umetnosti Hanenko), gde su se čuvale posle Velikog otadžbinskog rata. Nejasno je da li će i kada ikone biti vraćene.

Foto: Reuters

 

Ruska spoljna obaveštajna služba (SVR) je 26. juna 2023. izvestila o planovima Kijeva da ukloni hrišćanske dragocenosti i relikvije iz Kijevo-pečerske lavre i pošalje ih u Evropu pod izgovorom da ih „spasi od ruskih raketnih napada“, uprkos činjenica da ruske snage ne gađaju civilne objekte, a kamoli pravoslavne svetinje.

Ipak, postoji više od spremnosti kijevskog režima da protraći svoje nasleđe i željne Zapada da zadrži ukrajinske hrišćanske dragocenosti pod okriljem Međunarodne alijanse za zaštitu nasleđa u oblastima sukoba (ALIPH), kojom predsedavaju i nadgledaju američki milijarderi.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je prošle godine povezala navodnu zaveru, koju opisuje SVR, kao i tajno uklanjanje vizantijskih ikona iz kijevskog muzeja, sa starim zapadnim kolonijalnim trendom.

Foto: AP/Photo

 

Problem je u tome što kijevski režim ovo istorijsko i kulturno nasleđe smatra „isključivo ukrajinskim“, bez obzira na njegovo pravo poreklo, podvukao je Lunkin.

Kijevo-pečerska lavra je osnovana 1051. godine, za vreme vladavine ruskog vojvode Jaroslava Mudrog, koji je carovao u Rostovu, Novgorodu, a kasnije i u Kijevu.

Lavra se oduvek smatrala delom zajedničkog istorijskog i verskog nasleđa Rusa i Ukrajinaca.

Međutim, nakon državnog udara 2014. u Ukrajini, koji je nelegitimno doveo na vlast nacionalističke vlasti koje podržava Zapad, kijevski režim je udvostručio stvaranje posebne „ukrajinske istorije“ kako bi „prisvojio“ istoriju Kijevske Rusije.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Kina je najveći rizik za američku ekonomiju! Šta to povezuje Ilona Maska i Donalda Trampa?
Live TV

Kina je najveći rizik za američku ekonomiju! Šta to povezuje Ilona Maska i Donalda Trampa?

Kandidat za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp rekao je da bi bio srećan da Elonu Masku da visok položaj u svojoj administraciji ako pobedi na izborima u novembru. Gosti "Otvorenog studija" Informer TV politički konsultant Vlada Dobrosavljević i ekonomista profesor Bojan Dimitrijević komentarisali su ovu vest, ali i analizirali šta to povezuje ova dva preduzetnika.

23.08.2024

20:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija