Autor: Informer.rs

24.08.2024.

16:50

Foto: Shutterstock

Planeta

Horor u Francuskoj! Teroristi napali sinagogu, povređen policajac!

Neposredno pre eksplozije, dva vozila su zapaljena; jedan od njih je navodno sadržao kanister za gas.

- Pokušaj podmetanja požara, očigledno kriminalnog, pogodio je sinagogu u La Grand Motte jutros - rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin u postu na Iks, nekadašnjem Tviteru, dodajući da se ulažu svi napori da se locira počinilac.

Gradonačelnik La Grand-Motte Stefan Rosignol rekao je da su nadzorne kamere snimile pojedinca kako pali vozila ispred sinagoge, prenosi francuski list Le Figaro.

Policijski izvor rekao je medijima da je osumnjičeni počinilac viđen kako napušta prostorije te oblasti i da je očigledno nosio tradicionalni šal kefije i nosio palestinsku zastavu.

Dvoja vrata verskog objekta oštećena su u požaru, saopštila je policija za list Figaro i dodala da je na lice mesta raspoređen tim stručnjaka za uklanjanje bombi.

Očekuje se da će Darmanin i francuski premijer Gabrijel Atal kasnije tokom dana otputovati na mesto podmetnutog požara.

Ranjeni opštinski policajac hitno je prebačen u hitnu pomoć Univerzitetske bolnice Monpelje, prenose francuski mediji, a njegove povrede navodno nisu opasne po život.

Francuske vlasti su pojačale obezbeđenje oko sinagoga, nakon što su prijavile nagli porast antisemitskih incidenata u Francuskoj od 2023. godine, nakon što je napad palestinske militantne grupe Hamas u oktobru na Izrael podstakao jevrejsku državu da pokrene vojnu kampanju velikih razmera u Gaza.

U maju je francuska policija ubila muškarca nakon što je pokušao da zapali sinagogu u gradu Ruanu.