Autor: Informer.rs

24.08.2024.

17:20

Foto: Shutterstock

Planeta

Na Zapadu ništa novo! Ko će odgovarati za Gazu! SAD ostaje uz Izrael, ali...

Sjedinjene Države su posvećene podršci Izraelu oružjem i finansijskom pomoći „bez obzira na to šta Izrael zaista radi u pogledu slobodno počinjenih zločina, u smislu kršenja međunarodnog prava“, takođe je rekao zvaničnik.

- Dakle, ako me pitate, znate, koji je zaista najbolji način da Izrael zaustavi svoje zločine protiv palestinskog naroda? Rekao bih sankcije. Sada, da li je to zaista izvodljivo, znate, u trenutnoj situaciji u kojoj SAD Očigledno nije, jer, znate, za sankcije je potrebna rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u skladu sa tačkom 7. A ovo se zaista neće desiti, znate, pod sadašnjom administracijom SAD ili sledećom - rekao je al-Maliki.

Hoće li biti hapšenja?

Rijad al Maliki je za Sputnjik takođe rekao da Međunarodni krivični sud (MKS) treba da izda naloge za hapšenje svih izraelskih zvaničnika umešanih u navodne zločine protiv palestinskog naroda počinjene od oktobra prošle godine.

Tužilac MKS-a Karim Kan je 20. maja podneo nalog za hapšenje najviših izraelskih zvaničnika, uključujući premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta, kao i za nekoliko visokih zvaničnika Hamasa.

- Verujem da je svaki izraelski zvaničnik, koji je doprineo počinjenju zločina nad palestinskim narodom, da je bio sudija, bio ministar, bio parlamentarac, bio političar, bio član parlamenta, bio, znate, vojnik. ili pripadaju bezbednosnom aparatu, znate, svi su oni na svoj način doprineli takvim zločinima koji su počinjeni protiv palestinskog naroda, tako da ja ne štedim nikoga. Svi su oni odgovorni , a MKS bi zaista trebalo da izda naloge za hapšenje protiv svih njih - rekao je al-Maliki u intervjuu.

Izaslanik je rekao da je MKS dokumentovao takve izjave izraelskih zvaničnika koji su "dehumanizovali" palestinski narod i mogli da izdaju još naloga za hapšenje, dodajući da je, međutim, takav scenario malo verovatan.