Autor: Informer.rs

25.08.2024.

05:40

Foto: Shutterstock

Planeta

Oružje na Tajvanu?! Dolazi novi zakon koji je uzdrmao Peking!

Povećanje potrošnje za odbranu, koje je predložio lokalni lider ostrva, Laj Čing Te, nastavak je trenda koji je postavio njegov prethodnik Cai Ing-ven.

Tokom svog mandata između 2016. i 2024. godine, Cai je izvršila sedam uzastopnih povećanja, skoro udvostručivši budžet za odbranu ostrva. SAD primoravaju ostrvo da poveća svoju vojnu potrošnju, navodeći navodnu „pretnju“ kineske „invazije“.

Kina smatra ostrvo svojom neotuđivom teritorijom.

Dok su SAD namerno bile dvosmislene u svojim obećanjima da će braniti ostrvo od 1979. godine, činilo se da administracije Trampa i Bajdena nisu izrazile ništa osim jasnih obaveza odvraćanja.

Tajvanski zakon o povećanju otpornosti (TERA), koji je potpisao predsednik Bajden 23. decembra 2022, odobrio je 2 milijarde dolara godišnje pomoći za vojnu pomoć ostrvu od 2023. do 2027. SAD su čak pokušale da to ostrvo odrede kao „glavnog saveznika koji nije u NATO-u. "

Informer

 

U aprilu 2024, SAD su odobrile još 8 milijardi dolara vojne pomoći za Tajvan i druge saveznike i partnere u Indo-Pacifiku.

Američko oružje se sada direktno prenosi iz zaliha Pentagona na ostrvo pod predsedničkim ovlašćenjem za povlačenje.

Tokom proteklih nekoliko godina, Tajvan je, posebno, od SAD nabavio 108 tenkova M1A2T Abrams kompanije General Dinamics (2,2 milijarde dolara), 66 Lockheed Martinovih borbenih aviona F-16V (8 milijardi dolara) i 29 sistema M142 HIMARS (1,06 milijardi dolara).

Američki proizvođači oružja velike petorke hvalili su se povećanim profitom koji proizilazi iz tenzija izazvanih SAD u Evropi, na Bliskom istoku i azijsko-pacifičkom regionu.

Kina se snažno protivi nastojanju Vašingtona za militarizaciju Tajvana, rekavši da se time „šalje pogrešan signal tajvanskim separatističkim snagama“.