• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Asian Times

03.08.2024

21:19

(VIDEO) Procureo američki plan za odbranu Tajvana u slučaju invazije Kine! Koristiće "oružje novog doba", može li to zaustaviti Peking?!

Fotoilustracija/Reuters

Vesti

(VIDEO) Procureo američki plan za odbranu Tajvana u slučaju invazije Kine! Koristiće "oružje novog doba", može li to zaustaviti Peking?!

Podeli vest

Očekuje se da će se SAD oslanjati na rojeve kamikaza dronova da odbiju kinesku invaziju na Tajvan, ali njihova efikasnost je daleko od zagarantovane. Kamikaze bespilotne letelice su naširoko reklamirane kao moderni ratni "menjači igre", ali se postavljaju pitanja da li je oružje novog doba zaista dovoljno revolucionarno da preoblikuje evropska i azijska bojna polja budućnosti.

U potencijalnoj kineskoj invaziji na Tajvan, vojni ekspert Stejsi Petidžon ističe da ogromne udaljenosti u indo-pacifičkom regionu predstavljaju značajan izazov za operacije bespilotnih letelica, koje zahtevaju dronove velike izdržljivosti i velikog dometa.

Petidžon navode da Kina poboljšava sposobnosti svojih bespilotnih letelica kako bi se suprotstavila SAD i Tajvana u potencijalnoj invaziji na Tajvan. Oni pominju da ciljevi Kine uključuju uspostavljanje uporišta na Tajvanu, zauzimanje glavnog grada Tajpeja i neutralisanje protivvazdušne odbrane samoupravnog ostrva.

- Raznovrsna kineska flota dronova, uključujući naoružane dronove dugog dometa i bespilotne letelice kamikaze, biće korišćena za gađanje imovine visoke vrednosti i podršku raketnim udarima u scenariju rata na Tajvanu. Pored toga, Kina planira da koristi bespilotne letelice za pomorsko nadgledanje, protivpodmorničko ratovanje i taktičku podršku za iskrcavanje trupa - smatra ona.

Petidžon pominje i dodatne uloge kineskih bespilotnih letelica u invaziji na Tajvan. Oni mogu biti upotrebljeni kao mamci, presretači i ali i autonomni rojevi kako bi obezbedili operativni uspeh i ublažili protivmere SAD i Tajvana.

S druge strane, Petidžon i drugi vojni eksperti ističu da  u potencijalnom sukobu Tajvan ima cilj da kamikazama i dronovima za nadzor gađa  kineske brodove pre nego što stignu do obale.

Oni primećuju da se tajvanska strategija oslanja na brojno sakriveno oružje, ali i na linjenicu da bi invazija bila skupa za Kinu. Prema njihovim rečima, tajvanski strateški plan uključuje korišćenje površinskih, podmorskih i vazdušnih dronova za nadzor, ciljanje i direktne napade.

Vojni eksperti nemaju dilemu da će SAD podržati Tajvan u potencijalnom ratu sa Kinom tako što će koristiti dronove za nekoliko operativnih zadataka. Pre svega za potapanje kineskih brodova, pružanje vazdušne podrške i izvođenje kopnenih udara.

- SAD će koristiti bespilotne letelice poput RK-4 Global Havk i MK-9B SeaGuardian za nadzor i ciljanje, a kamikaze dronove za direktne napade. Iako ovi dronovi imaju za cilj da ometaju kineske snage, i oni će se suočiti sa brojnim izazovima i naprednom kineskom protivvazdušnom odbranom i elektronskim ratovanjem.

Eksperti ipak ističu da uprkos efikasnosti kamikaza dronova u ratu u Ukrajini i njihovim značajnim implikacijama na ratne borbe u Indo-Pacifiku, oni možda nisu oružje koje menja igru za koje se često promišlja.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kao dete sam se pitao zašto je neko morao da nas proteruje i ubija samo jer nismo Hrvati! Granate su padale na pola minuta, delovalo je kao da traje čitavu večnost! (VIDEO)
Live TV

Kao dete sam se pitao zašto je neko morao da nas proteruje i ubija samo jer nismo Hrvati! Granate su padale na pola minuta, delovalo je kao da traje čitavu večnost! (VIDEO)

Hrvatske snage proterale su, te 1995. godine, više od 250.000 Srba, a ubili oko 2.000. Zloglasna zločinačka operacija "Oluja" počela je u ranu zoru četvrtog avgusta. Bojana Vučić iz Zavičajnog kluba Kordunaša, profesorka Gordana Martinović Vujanović i dete "Oluje" Nemanja Mandić govorili su o paklu koji su proživljavali dok su, zajedno sa svojim porodicama, bežali u Srbiju pod naletom hrvatskih krvnika.

03.08.2024

17:00

Hronika

"Nosila je blizance, gde je druga beba?": Komšija porodilje sa Vračara otkrio jeziv detalj - "Da nije druga beba u kontejneru?"
Hronika

"Nosila je blizance, gde je druga beba?": Komšija porodilje sa Vračara otkrio jeziv detalj - "Da nije druga beba u kontejneru?"

U Beogradu je otkriven šokantan slučaj nakon što je M. M. (39), porodilja u teškom stanju, dovezena u Ginekološko-akušersku kliniku "Višegradska". Prijem ove žene u bolnicu prijavljen je Ministarstvu unutrašnjih poslova, nakon čega je policija započela dalju istragu. Istraga je dovela policiju do stana na Vračaru, gde je M. M. živela. U stanu su pronašli mrtvu bebu.

03.08.2024

12:45

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija