• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.07.2024

17:57

Na pomolu rat na Tajvanu? Kina će morati da dokaže Americi da je velika sila, a evo kako!

Tanja Andric

Live TV

Na pomolu rat na Tajvanu? Kina će morati da dokaže Americi da je velika sila, a evo kako!

Podeli vest

Važan trougao u svetu je Amerika, Tajvan, Kina! Da li Amerika ikada misli da poštuje politiku Kine? Koliko je Kina spremna da stane u odbranu svoje politike, odnosno politike "jedne Kine". Na temu Kine i njenog odnosa sadrugim velikim silama, u "Info danu" govorili su reditelj Ljubiša Ristić i pisac i ekonomista Velimir Đukanović.

Reditelj Ljubiša Ristić istakao je da je mnogo aktuelnija relacija između Severne Koreje, Južne Koreje i Filipina.

Foto: Tanja Andric

Vladimir Đukanović i Ljubiša Ristić

-Ta priča o širenju severnoatlantske alijanse je nešto što već 30 godina posmatramo kao jednu političku mantru. Sama relacija sa Tajvanom, za Kinu je ta stvar rešena. Ona nema razloga da se oko toga žuri. Vremenom će preko veza ta stvar će se rešavati ekonomski, a ne vojno. Rešavaće se kroz procese koji će zavisiti od svega što se okolo događa. Izvesno je da pored svih pretnji, ipak ja mislim da će se ta stvar rešavati na konferencijama o trgovini. Osnov čitave stvari su događaji s kraja sedamdesetih godina, kada je Kina, rešavajući problem velikih suša, sprovela ogromnu akciju obezbeđivanja hrane za stanovništvo. Kineska istorija je istorija suša, poplava i gladi. Oni su tada uspeli da proizvedu hranu za milijardu ljudi. U Kini se šezdesetih miliona rodilo 60 miliona devojčica. Prosečna Kineskinja rađala je šestoro dece. Važno je bilo da se preduzme sve oko smanjenja rasta broja stanovništva. Danas su došli do toga da politika: jedna porodica:jedno dete njih uništava. Oni moraju da obezbeđuju normalnu reprodukciju. To su stvari kojima se Kina bavi. Ključni podaci su zapravo da je Kina imala 28% godišnjeg rasta na unutrašnjem tržištu. To tržište je kao bivši SSSR, EU, Kanada, SAD i Meksiko. Oni su paralelno imali više od 30% rasta kapitalnih investicija. Paralelno su rešavali sve krize. Jedini rat koji je Kina vodila je kad je Vijetam ohrabren krenuo na Kambodžu. Onda je Kina intervenisala- rekao je Ljubiša Ristić.

Pisac i ekonomista Vladimir Đukanović rekao je da je srž današnje ekonomije procesorska moć, a ona leži u čipovima.

Foto: Tanja Andric

Vladimir Đukanović i Ljubiša Ristić

-Velika je umetnost praviti mašine koje koriste čipove. Kina kaska u toj tehnologiji. Pre trideset godina Kina je kaskala u svim tehnologijama, a danas kasni samo u toj tehnologiji. Ši je bio veoma jasan u svom govoru, a to je da će Tajvan biti integrisan unutar kineskog sistema. Vlada na Tajvanu je vrlo hostilna prema Kine. Ljudi koji žive na Tajvanu su Han Kinezi. Sa te strane to bi bio bratoubilački rat. Sve zavisi od toga kakvu će politiku Tajvan voditi. Tamo postoje političke partije koje su za ujedinjenje sa Kinom. One imaju oko 25% stanovnika. Kako će se sve to rešavati zavisi od geopolitičke situacije. Kineska mornarica raste rapidnom brzinom. Da bi dokazao da si velika sila, ti moraš nekoga da napadneš. Ne postoji velika sila koja je sa svima živela mirno. Vidimo da velike sile kao što su Rusija i Amerika, mogu da vode rat, a da njihovo stanovništvo to ne oseti i živi normalno. Kina mora da se dokaže da je velika sila i to me plaši da će povući poteze koji neće biti prijatni. Nasilje je jedan osnovni modus operandi moćnih država. Kina trenutno nije u dobrom stanju što se tiče ekonomije. Svet se sada radikalno menja. Imamo BRISK organizaciju koja postaje značajna, a naročito u stvaranju paralelnog finansijskog sistema. Taj sistem će dozvoliti ostalim zemljama da se ratosiljaju sankcija Zapada. Trenutno Amerika sankcioniše trećinu država na planeti. To je izgubilo svaki smisao- rekao je Velimir Đukanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Otkriven pravi cilj posete Netanjahua Americi! Tramp je jedini čovek koji može da spreči masovni nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Otkriven pravi cilj posete Netanjahua Americi! Tramp je jedini čovek koji može da spreči masovni nuklearni rat? (VIDEO)

Da li će biti rata ili neće, a ako će biti, pod kojim uslovima? Ako pitate Donalda Trampa, on zna da će doći do velikog rata na Bliskom istoku ako on ne dođe na vlast. Ako izaberu Trampa, navodno, rešiće se svi svetski problemi, ali ako on ne bude izabran, čovečanstvo će se suočiti sa Trećim svetskim ratom. Na ovu temu u "Info danu" govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i filozof, prof. dr Boris Bratina.

28.07.2024

16:39

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija