Autor: Informer.rs

27.08.2024.

12:25

Foto: EPA

Planeta

Stigao nam je hibridni rat?! Nova zastrašujuća prognoza dolazi iz Poljske!

Tomčik je to rekao u ponedeljak, govoreći na panelu na visokom nivou o bezbednosnoj situaciji u Poljskoj, sugerišući da je njegova zemlja već ušla u stanje malo ispod nivoa stvarnog rata.

- Ono sa čime se danas suočavamo u Poljskoj je de fakto hibridni rat. I možemo direktno reći da je Poljska danas u ratnom stanju, ali u stanju hibridnog ratovanja - naveo je on, a citirala novinska agencija PAP.

On je ukazao na situaciju na granici sa Belorusijom, kao i na incidente kada su se meteobaloni pojavili u poljskom vazdušnom prostoru.

Varšava je godinama optuživala Minsk da pokušava da izvrši pritisak slanjem ilegalnih migranata preko granice.

Belorusija je negirala optužbe, optužujući poljske vlasti za brutalno postupanje prema migrantima.

Poslednjih meseci, poljske vlasti su takođe prijavile nekoliko slučajeva zalutanja ruskih balona u nacionalni vazdušni prostor.

Informer

 

Zvaničnici u Varšavi su istražili incidente, ali su zaključili da letelica ne predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost.

Jedan od najnovijih slučajeva dogodio se krajem juna, kada je Poljska izvestila da su ih ruski kolege upozorili da su izgubili kontrolu nad jednim od svojih balona koji štite vazdušni prostor u eksklavi Kalinjingrad.

Avion je četiri i po sata zalutao u vazdušni prostor Poljske. Poljske vlasti su saopštile da ga namerno nisu oborile zbog „mogućih negativnih posledica“.

Tomčik je, međutim, sugerisao da su incidenti sa balonom i dalje namenjeni promovisanju ruske političke agende.

„To je de fakto alat za nekoliko stotina dolara, kojim se na vrlo jednostavan način može uticati na sve nas... Dovoljno je staviti nekoliko reči na ćirilici i svi portali u Poljskoj će pisati o tome.” On je dodao da je svrha takve taktike da pokrene diskusije u poljskom društvu i potkopa poverenje javnosti u vladu.

Zamenik ministra je rekao da su sajber napadi još jedan aspekt hibridnog ratovanja, za koje je procenio da ih ima oko 5.000 godišnje.