• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: madjarska poljska optuzbe rusija

24.08.2024

21:15

Pljušte optužbe! Mađarska i Poljska na suprotnim stranama! Raskol je zbog...

Shutterstock

Vesti

Pljušte optužbe! Mađarska i Poljska na suprotnim stranama! Raskol je zbog...

Podeli vest

Ministarstar spoljnih poslova Mađarske Petar Sijarto danas je optužio Poljsku za tajnu trgovinu sa Rusijom, napomenuvši da je prošle godine trgovina Varšave sa Moskvom iznosila šest milijardi evra, uključujući kupovine velikih količina ruskih đubriva i prodaju farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda.

''Naša braća Poljaci tiho rade istu stvar, tako da ne bi trebalo da nas kritikuju što smo otvoreni i iskreni po ovom pitanju“, rekao je Sijarto na festivalu Tranzit.

Mađarski ministar je kritikovao reakciju Evropske unije na eksploziju gasovoda Severni tok, nazvavši je činom "državnog terorizma" ukoliko je država zaista umešana.

On je napomenuo da svaki odgovor treba da bude proporcionalan težini takvog napada.

Odnosni između Poljske i Mađarske, nekada bliskih saveznika, pogoršali su se zbog odluke Budimpešte da održava bliske ekonomske i diplomatske veze sa Rusijom, navodi Evropska pravda.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto takođe je danas izjavio da Budimpešta mora da se pripremi na ozbiljne napade na suverenu spoljnu politiku i u narednoj godini, a da će "liberali da napadnu političku, fizičku, ekonomsku i energetsku bezbednost te zemlje".

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

 

On je na festivalu Tranzit u Tihanju istakao da očuvanje suvereniteta Mađarske nije pitanje političke ideologije, već ''života i smrti'', prenosi portal hvg.

Sijarto se osvrnuo na ugroženu bezbednost, kako navodi, pro-mirovnih kandidata, uključujući nedavne atentate na slovačkog premijera Roberta Fica i bivšeg predsednika SAD Donalda Tramoa.

- Fizičko uništavanje i ubistvo su, nažalost, postali deo alata koji se koristi protiv onih koji nisu voljni da se asimiliraju u liberalni mejnstrim - rekao je on.

Sijarto je kritikovao napade na odluke vlade da dozvoli ruskim i beloruskim državljanima ulazak u Mađarsku gotovo bez kontrole i istakao da Zapad ''pokušava da gurne'' Budimpeštu u rat u Ukrajini.

- Mađarska je postala poslednja prepreka neobuzdanom, nekontrolisanom divljanju ratne psihoze u Evropi - rekao je on.

Dodao je da vlada ne popušta pritiscima i da i dalje ne želi da učestvuje u isporuci naoružanja i obuci ukrajinskih vojnika.

Sijarto je komentarisao odluke Brisela da ne preuzme akcije protiv Kijeva zbog blokiranja tranzicije nafte ruskog Lukoila kroz Ukrajinu, uprkos zahtevima Mađarske i Slovačke, ističući važnost energetske bezbednosti.

- Jednostavno ne mogu da zamislim da Brisel, da je hteo, ne bi mogao da preduzme akciju protiv Ukrajinaca po ovom pitanju, tako da činjenica da Evropska komisija ovde ne reaguje i da je odbila naš zahtev dokazuje da je ukrajinska vlada dobila instrukcije Brisela da preduzme takav korak - zaključio je Sijarto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Nemci besni, NATO je pomogao u rušenju ključne energetske infrastrukture za Berlin! Francuzi hoće da napuste Alijansu!
Frka tek sledi

Nemci besni, NATO je pomogao u rušenju ključne energetske infrastrukture za Berlin! Francuzi hoće da napuste Alijansu!

Francuska i Nemačka su na nogama zbog otkrića da Ukrajina stoji iza miniranja "Severnog toka", a zbog umešanosti administracije Zelenskog u teroristički napad Kijev rizikuje da izgubi podršku Pariza i Berlina. U problemu je i NATO jer su dve članice Alijanse, Poljska i SAD, pomogle ukrajinskim specijalcima da izvrše napad i unište kritičnu energetsku infrastrukturu za Nemačku, koja je takođe članica NATO!

19.08.2024

16:53

sledeća vest

Vesti

TV

Jovana Cvetića u zatvoru žena i ćerka posetile samo jednom! (VIDEO)
Live TV

Jovana Cvetića u zatvoru žena i ćerka posetile samo jednom! (VIDEO)

Dve godine nakon što je Jovan Cvetić uhapšen na granici Grčke po poternici Hrvatske za ratni zločin koji nije počinio, on je izručen Srbiji, a Informer je došao do ekskluzivnog video snimka koji je napravljen odmah nakon puštanja iz zatvora. Povodom ovog dešavanja gosti Informerovog "Info dana" bili su Dragan Vasiljković iz Fondacije "Kapetan Dragan", kao i Jovanove supruga i ćerka Svetlana i Valentina.

24.08.2024

17:56

Ćuta i Dikić su kukavice koje pozivaju druge da ginu za njih na ulicama! Opozicija hoće građanski rat jer na izborima nema nikakve šanse! (VIDEO)
Live TV

Ćuta i Dikić su kukavice koje pozivaju druge da ginu za njih na ulicama! Opozicija hoće građanski rat jer na izborima nema nikakve šanse! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Ćuta gostovao je nedavno na zrenjaninskoj KTV kod novinara Aleksandra Dikića i otvoreno zapretio građanskim ratom. Ovim povodom u Informerovom "Info danu" gostovali su potpredsednik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj i član Predsedništva Socijalističke partije Srbije Ibro Ibrahimović.

24.08.2024

16:38

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija