01.09.2024.

07:28

Foto: Shutterstock/Printskrin

Planeta

Haos! Oglasio se smenjeni komandant ukrajinskog vazduhoplovstva! Opšte rasulo posle obaranja F16!

Oleščuk je nagovestio da se ne stidi svog rada.

 "Koliko god nam bilo teško, sigurno nas neće biti sramota - Valerij Zalužni", napisao je na Telegramu bivši komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva posle ostavke.

Podsetimo, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smenio je komandanta ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Nikolaja Oleščuka nakon gubitka F-16, a sada su na videlo su izašli i drugi "gresi" komandanta ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Zelenski je potpisao ukaz o smeni komandanta ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Oleščuka ubrzo nakon vesti o gubitku jednog od šest aviona F-16 koje su SAD prebacile u Kijev. Za šta je tačno kriv vojskovođa saznali su ukrajinski mediji.

Neposredno pre ostavke komandanta ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, zamenica šefa Komiteta za odbranu Vrhovne rade Marijana Bezuglaja izvestila je da je lovac F-16 oboren američkom raketom Patriot i da se nije srušio kao rezultat greške pilota, kao što je prethodno navedeno. Istovremeno, oštro je kritikovala Nikolaja Oleščuka.

Otkriveno je da je gubitak F-16 samo jedna od mnogih "grehova" komandanta ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Podsetimo, Bezuglaja je 3. jula optužila Oleščuka da se nije pripremio za usvajanje lovaca F-16, a 7. jula je objavila da ukrajinski generali ne koriste kako treba avione i sisteme protivvazdušne odbrane.

Ona je ovako prokomentarisala uspešne udare Rusije na Mirgorod, tokom kojih su pogođeni ukrajinski avioni. Bezuglaja je takođe primetila da su Oružane snage Ukrajine izgubile dva američka PVO sistema Patriot jer nisu pomerani onoliko često koliko je potrebno i nisu bili kamuflirani.

Narodna poslanica, nije, međutim tu stala sa optužbama. Tri dana kasnije, 10. jula, iznela je nove optužbe. Prema njenim informacijama, rukovodstvo ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva falsifikuje statistiku oborenih raketa, nazivajući rakete koje su pogodile svoje ciljeve "otpadima" i ostacima pogođenih projektila.

Bezuglaja je dodao da su, pored falsifikovanja statistike, posade ukrajinske PVO loše opremljene i loše međusobno usklađene. Ponekad se desi da raketa Patriot obori dron Šahid, "a ruska raketa uništi važan objekat kritične infrastrukture vredan milijarde".