• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.08.2024

07:53

Šok! Otkriveno ko je i kako oborio prvi F-16 u Ukrajini!

Shutterstock/printscreen

Vesti

Šok! Otkriveno ko je i kako oborio prvi F-16 u Ukrajini!

Podeli vest

Američki PVO sistem Patriot greškom je oborio lovca F-16 tokom masovnih raketnih napada 26. avgusta. Lovac je oboren zbog nedostatka koordinacije između jedinica ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, izjavila je poslanica Vrhovne rade Ukrajine Marijana Bezuglaja.

"Lovac F-16 oborio je ukrajinski protivvazdušni raketni sistem Patriot", napisala je Bezuglaja na Telegramu.

"Prema mojim informacijama, F-16, ukrajinskog pilota Alekseja Mesja, oboren je protivvazdušnim raketnim sistemom Patriot zbog slabe koordinacije jedinica", navela je.

Istovremeno, zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing odbila je da potvrdi da je Ukrajina oborila lovac sopstvenim PVO sistemom.

Ranije je Glas Amerike, pozivajući se na izvore u vazdušnim snagama Oružanih snaga Ukrajine, potvrdio da je F-16 sa potpukovnikom Aleksejem Mesom oboren "prijateljskom vatrom" ukrajinskog PVO.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je vest o padu lovca F-16 prebačenog u Ukrajinu, navodeći kao razlog "grešku pilota".

Vašington post piše da je "pad aviona F-16 veliki udarac za Ukrajinu".

"Pogibija jednog od izuzetnih ukrajinskih pilota i pad jednog od nekoliko skupocenih aviona F-16 predstavljju snažan udarac za Ukrajinu", navodi američki list.

Pilot bio jedan od šestorice Ukrajinaca obučenih za upravljanje tim avionom.

Podsetimo, Generalštab ukrajinske vojske je juče priznao da je jedan od isporučenih aviona F-16 pao, ne navodeći razloge. Američki "Vol strit džornal" je objavio, pozivajući se na izvore, da je avion pao zbog greške pilota. Osnovna verzija F-16 košta između 25 i 30 miliona dolara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Muslimanski političari po svaku cenu hoće da naprave unitarnu Bosnu i Hercegovinu! Srbi rade sve da očuvaju mir u regionu, ali neko želi "drugo poluvreme"! (VIDEO)
Live TV

Muslimanski političari po svaku cenu hoće da naprave unitarnu Bosnu i Hercegovinu! Srbi rade sve da očuvaju mir u regionu, ali neko želi "drugo poluvreme"! (VIDEO)

Specijalni gost emisije "Rat uživo" bio je ministar unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine Nenad Nešić. On je govorio o poziciji Srba u Federaciji BiH, nedavnom pokušaju atentata na njega, ali i o težnjama muslimanskih političara da naprave unitarnu Bosnu i Hercegovinu, odnosno ukinu Republiku Srpsku.

29.08.2024

22:58

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija