01.09.2024.

11:49

Foto: Foto: Youtube/Rheinmetall/shutter

Planeta

Tajni sastanak u Drezdenu! Bild otkrio šokantne detalje, ako je ovo tačno - Rusija neka se sprema...

Zemlja domaćin je navodno iskoristila priliku da reklamira najnovije inovacije svojih proizvođača oružja. 

Ranije ovog meseca, vodeća nemačka odbrambena kompanija Rajnmetal objavila je da je skoro udvostručila svoj operativni profit u prvoj polovini 2024. Oružarski gigant je rekao da je sukob u Ukrajini jedan od faktora koji su „značajno poboljšali poslovni učinak“.

U članku objavljenom u četvrtak, Bild je izvestio da su se komandanti kopnenih snaga 35 evropskih zemalja, kao i Ukrajine i SAD, okupili na sastanku iza zatvorenih vrata u Drezdenu, za koji se veruje da je trajao od utorka do četvrtka. Prema nemačkom tabloidu, događaj je bio obavijen velom tajne, uz pojačane mere bezbednosti zbog špijuniranja. 

Među temama o kojima se razgovaralo bile su nove operativne oblasti NATO-a u Švedskoj i Finskoj, koje su se pridružile vojnom bloku predvođenom SAD, kao i analiza pretnji i pouke iz sukoba u Ukrajini, piše list. 

Idealan za presretanje dronova

Kako prenosi Bild, na sastanku je takođe prikazan hardver nemačke odbrambene industrije, uključujući Rajnmetalov protivvazdušni sistem Skajrendžer. Sa svojim autotopom tipa revolvera i moćnim radarom, Bild ga je opisao kao idealnog za presretanje neprijateljskih dronova. 

List je još u junu citirao šefa Rajnmetalovog odeljenja za zemaljske sisteme Bjorna Bernharda koji je rekao da bi varijacija Skajrendžera, montiranog na šasiju nemačkog tenka Leopard 1 iz Hladnog rata, uskoro mogla da bude isporučena Ukrajini.  

Pored toga, nova haubica na daljinsko upravljanje RCH 155 predstavljena je vojnim zvaničnicima u Drezdenu, navodi se u članku.

Prve 54 jedinice naoružanja će navodno biti isporučene Ukrajini sledeće godine, a nekoliko evropskih vojski takođe je, navodno, izrazilo interesovanje. 

Rajnmetal trenutno gradi novu fabriku u Donjoj Saksoniji, a kompanija je u maju saopštila da ima za cilj da proizvodi čak 700.000 artiljerijskih granata godišnje do 2025. godine. 

Nemački proizvođač oružja otvorio je u junu centar za održavanje tenkova u zapadnoj Ukrajini i najavio planove za osnivanje više fabrika municije i protivvazdušne odbrane na ukrajinskom tlu. 

Visoki ruski zvaničnici upozorili su da će Moskva smatrati ove objekte "legitimnim ciljevima" za vojne napade. Kremlj je tvrdi da zapadna vojna pomoć Kijevu služi samo za produžavanje krvoprolića, dok ne uspeva da promeni njegov krajnji ishod.