Autor: Informer.rs

01.09.2024.

21:23

Foto: Tanjug/AP/Ludovic Marin

Planeta

Odzvonilo mu! Francuzi krenuli u organizovanu akciju protiv Makrona!

Taj potez dolazi nakon što je Makron odbio da imenuje kandidata koalicije Novi narodni front – Lusi Kastes – za premijera. „Nacrt rezolucije za pokretanje postupka opoziva predsednika Republike, u skladu sa članom 68. Ustava, upućen je danas parlamentarcima na supotpise“, napisala je čelnica LFI Matilde Panot Ks ( ranije Tviter) u subotu.

Da bi pokrenuo proces opoziva, LFI, koji ima 72 mesta u Narodnoj skupštini od 577 mesta, mora da prikupi potpise od najmanje 10 odsto poslanika na svoj predlog.

Član 68. francuskog Ustava predviđa da se radnja može sprovesti „u slučaju povrede dužnosti koja je očigledno nespojiva sa vršenjem njegovog mandata”.

Poslanici su tvrdili da nije na predsedniku da „radi političku trgovinu konjima“, misleći na Makronovu borbu da pronađe novog premijera od kada je prošlog meseca prihvatio ostavku Gabrijela Atala.

LFI je deo alijanse Novog narodnog fronta (NFP) – zajedno sa socijalistima, komunistima i Zelenima – koji je izašao kao pobednik vanrednih parlamentarnih izbora koje je Makron raspisao ranije ove godine.

Koalicija nije dobila potpunu većinu, što je primoralo Makrona da uđe u pregovore o imenovanju novog premijera i formiranju vlade.

Francuski lider je u ponedeljak odbacio kandidatkinju NFP-a Lucie Castets – državnu službenicu koja nije član nijedne političke partije – tvrdeći da bi takva vlada ugrozila „institucionalnu stabilnost“.

U međuvremenu, francuski mediji su primetili da bi bilo teško pronaći novog premijera „koji ne bi bio odmah svrgnut u glasanju o poverenju“.