• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kurir

31.08.2024

20:30

Makron na tankom ledu! Pokrenuta inicijativa za njegov opoziv!

EPA

Vesti

Makron na tankom ledu! Pokrenuta inicijativa za njegov opoziv!

Podeli vest

Stranka levice „Nepokorena Francuska“ pokrenula je danas inicijativu za opoziv francuskog predsednika Emanuela Makrona pošto je on odbio kandidaturu Lusi Kastets iz Novog narodnog fronta za premijera.

„Nacrt dokumenta o pokretanju postupka opoziva predsednika Republike, u skladu sa članom 68 Ustava, poslat je danas poslanicima na zajednički potpis“, izjavila je Matilda Pano, lider „Nepokorene Francuske“ na društvenoj mreži Iks.

Stranka je na ovaj način uzvratila Makronu jer je odbio njihov predlog za premijera uprkos tome što je levičarska koalicija osvojila najviše mesta u parlamentu na osnovu rezultata izbora održanih u julu.

Prema članu 68, predsednik može biti razrešen dužnosti samo zbog povrede dužnosti koja je očigledno nespojiva sa vršenjem predsedničkog mandata. „Nepokorena Francuska“ ima dovoljno mesta da pokrene proceduru, ali joj je potrebno odobrenje dvotrećinske većine u oba doma parlamenta.

Podsetimo, nedavno je stranka levice „Nepokorena Francuska“, kao i nekoliko studentskih udruženja, pozvala na mobilizaciju pošto je Makron odbio da imenuje Lusi Kastets iz redova levice za mandatara za novi sastav vlade.

Oni su pozvali na velike demonstracije protiv Makrona 7. septembra.

Francuski predsednik je odbio mogućnost da koalicija Novi narodni front (LFI) formira vladu, nakon čega su se iz te koalicije priključili pozivima Unije studenata i Udruženja visokoškolskih ustanova na, kako su naveli, „demonstracije protiv autokratije Emanuela Makrona“.

Levičarska koalicija LFI pozvala je političke snage i sindikate zaposlenih koji su privrženi odbrani demokratije da se priključe ovom apelu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)
Live TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)

Gosti "Rata uživo" bili su politikolog Andreja Lović i Mladen Duvnjak iz organizacije "Srbi za Trampa". Govorili su, između ostalog, o predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o potencijalnim posledicama koje će njihov ishod imati na Evropu i NATO pakt. Takođe, komentarisali su i političku situaciju u Americi i Nemačkoj.

30.08.2024

22:32

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija