• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.08.2024

09:55

Sve o moćnom avionu koji je Srbija kupila od Francuske: "Rafal" je jedan od najboljih višenamenskih borbenih letelica, a ovo su njegove karakteristike

Shutterstock

Politika

Sve o moćnom avionu koji je Srbija kupila od Francuske: "Rafal" je jedan od najboljih višenamenskih borbenih letelica, a ovo su njegove karakteristike

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je ugovor o nabavci aviona Rafal izuzetno značajan i ukazao da je će Srbija imati prvi put avione zapadne proizvodnje.

- Po prvi put u istoriji ćemo imati lovce zapadne proizvodnje koji će da štite nebo Srbije i mislim da je to dobar put u odnosima Srbije i Francuske - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Palati Srbija.

Sve o "Rafalima"

Radi se o nabavci jedne eskadrile, dakle 12 višenamenskih aviona četvrte i po generacije. Može da služi i kao lovac-presretač, odnosno da vrši dejstva po ciljevima u vazduhu, može da vrši dejstva po ciljevima na zemlji i na moru. Takođe, može da nosi krstareće rakete, nuklearno oružje.

Takođe, jedan je od retkih aviona u toj kategoriji koja može da ima ulogu aviotankera.

Sem toga, Rafal ima izuzetno naprednu avioniku, izuzetno napredan sistem spektra, zaštite samog aviona, podršku nekih analognih sistema, pomoćnih sistema, u slučaju otkaza glavnih sistema.

Takođe, ima širok spektar senzora koji prati sve najvažnije parametre leta i omogućava pilotu da, zadržavanjem ruku na komandama, putem glasa da izdaje određene naredbe. 

"Rafal" je dvomotorni avion sa mogućnošću nadzvučnog krstarenja brzinom od 1,4 maha, bez dodatnog sagorevanja goriva, a najveća brzina mu je 2.223 kilometra na čas. Borbeni dolet je 1.852 kilometra, a neborbeni 3.700 kilometara sa priključenim spoljnim spremnicima. Brzina penjanja je 304 metra u sekundi, a najveća visina leta 16,8 kilometara.

Francuski avion "rafal" smatra se jednom od najboljih višenamenskih borbenih letelica, na svetu. Svoje borbene mogućnosti dokazao u sukobima u Avganistanu, Libiji, Maliju, Iraku i Siriji.

Razlika između MiG- 29 i Rafala

Vojni analitičar Vlade Radulović na pitanje o poređenju aviona MiG-29, koje Srbija već ima, i Rafala, rekao je da je jako teško napraviti paralelu jer se ti avioni po skoro svemu razlikuju i generacijski, i po potencijalu naoružanja, i po ulozi, odnosno zadacima koje mogu da ispunjavaju. 

Jedina zajednička osobina im je što imaju dva motora, koji su izdržljiviji od jednomotoraca kao što je to recimo F-16, rekao je Radulović.

Dodao je da je životni vek motora na MIG-u 29, oko 4.000 sati naleta, a na Rafalu 6.000 sati naleta. 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Muslimanski političari po svaku cenu hoće da naprave unitarnu Bosnu i Hercegovinu! Srbi rade sve da očuvaju mir u regionu, ali neko želi "drugo poluvreme"! (VIDEO)
Live TV

Muslimanski političari po svaku cenu hoće da naprave unitarnu Bosnu i Hercegovinu! Srbi rade sve da očuvaju mir u regionu, ali neko želi "drugo poluvreme"! (VIDEO)

Specijalni gost emisije "Rat uživo" bio je ministar unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine Nenad Nešić. On je govorio o poziciji Srba u Federaciji BiH, nedavnom pokušaju atentata na njega, ali i o težnjama muslimanskih političara da naprave unitarnu Bosnu i Hercegovinu, odnosno ukinu Republiku Srpsku.

29.08.2024

22:58

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Amerika se, ipak, lomi! Pojavila se nova anketa!
samo poen!

Amerika se, ipak, lomi! Pojavila se nova anketa!

Demokratski predsednički kandidat Kamala Haris ima jedan procentni poen prednosti u odnosu na republikanskog rivala Donalda Trampa, uoči novembarskih izbora, pokazuje najnovija anketa lista Volstrit Džornal (WSJ).

30.08.2024

08:55

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija