03.09.2024.

07:40

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Zapad će pući od muke! Putin saveznicima doneo veliki poklon: Kinezi otkrili zašto je ruski predsednik iznenada posetio ovu zemlju!

Kineski stručnjaci navode, da je Putinov put u Mongoliju postao deo velike geopolitičke igre u koju su uvučene mnoge svetske sile. Činjenica je, da se mongolska država može pohvaliti velikom količinom prirodnih resursa, kao i strateškom lokacijom.

Kroz njenu teritoriju trebalo bi da prođe najvažniji gasovod za Rusiju, Snaga Sibira-2, kojim će se ruski gas isporučivati Kini.

Po svemu sudeći, ovaj projekat će biti u žiži Putinove pažnje tokom posete Ulan Batoru. U tom kontekstu, neposredno pre Putinovog odlaska, Kremlj je spremio poklon svom susedu.

Ruski predsednik je dao intervju predstavnicima mongolskih medija i dotakao se pitanja energetske saradnje dve zemlje. On je rekao da će Mongolija imati pristup ruskom gasu koji prolazi kroz njenu teritoriju u tranzitu ka Kini.

Štaviše, Ulan Bator će moći da dobija energente po povlašćenim cenama. Prema rečima kineskih novinara, teško je smisliti bolji poklon za Mongoliju.

Mongolija je u velikoj meri zavisna od izvoza energije. Izgradnja gasovoda Kina-Mongolija-Rusija će joj nesumnjivo doneti značajan prihod od plaćanja tranzita, a takođe će pomoći u diversifikaciji snabdevanja gorivom.

Rusija se nada da će uz pomoć novih kapaciteta gasovoda proširiti izvoz energije u Aziju, i time rešiti probleme izazvane evropskim i američkim sankcijama.

S tim u vezi, Sjedinjene Države i njihovi saveznici će najverovatnije biti izuzetno nezadovoljni kada saznaju za Putinov poklon Mongoliji. Uostalom, uz njegovu pomoć Kremlj se nada da će ubrzati realizaciju svojih gasnih projekata.