03.09.2024.

08:10

Foto: Reuters/AP/pixabaay

Planeta

Prelomni momenat! Šta će SAD uraditi nakon ovog Putinovog ukaza?! Sve je spremno za odgovor kakav nisu doživeli u istoriji!

U maju je ruski predsednik Vladimir Putin izdao ukaz, prema kojem se imovina Sjedinjenih Država ili povezanih lica u Rusiji može zapleniti sudskim nalogom radi naknade štete, u slučaju konfiskacije imovine Rusije ili Centralne banke Ruske Federacije u Sjedinjenih Država.

Prema dokumentu, Ruska Federacija i Centralna banka imaju pravo da se obrate sudu u slučaju neopravdanog lišenja prava na imovinu u vezi sa odlukama američkih vlasti i sudova. Sud tada može odlučiti da utvrdi takvu činjenicu i obezbedi naknadu štete.

- Trenutno se sprovode odredbe uredbe u smislu pripreme neophodnih izmena ruskog zakonodavstva. Čim se ovaj posao završi, biće moguće govoriti o praksi sprovođenja zakona - rekao je Biričevski.

Prema Biričevskom, ovaj mehanizam „pruža mogućnost adekvatnog odgovora na ekscese sankcija Vašingtona.

- Uvek smo govorili da nećemo ostaviti bez reakcije antiruske akcije koje se odnose na pokušaje zaplene naše imovine u skladu sa principom reciprociteta. Važno je imati na umu da, sa formalne tačke gledišta, ruska suverena imovina u Sjedinjenim Državama nije zaplenjena, već blokirana. Mi zadržavamo nominalno vlasništvo nad ovim sredstvima sankcija - naglasio je diplomata.

Prema proračunima na osnovu najnovijih dostupnih podataka, zamrznute ruske imovine u Sjedinjenim Državama ima približno 5 milijardi dolara. Istovremeno, obim direktnih američkih investicija u Rusiju na kraju 2022. godine iznosio je 9,6 milijardi dolara.