03.09.2024.

10:40

Foto: Reuters/EPA/Shutterstock

Planeta

Šok na izborima u Nemačkoj! Političarka koja brani Srbiju i mrzi NATO ostvarila neočekivan rezultat: Njene reči o agresiji na SRJ odzvanjaju Evropom!

Vagenkneht je oštro kritikovala NATO bombardovanje Srbije tokom sukoba na Kosovu 1999. godine. Na 20. godišnjicu početka bombardovanja, istakla je na Fejsbuku:

- Na današnji dan pre 20 godina, NATO je započeo vazdušne udare u sukobu na Kosovu. Za mene je centralna lekcija iz ovog i drugih ratnih umešanosti poslednjih decenija: međunarodno pravo mora ponovo postati vodeći princip naše spoljne politike. Nemačka politika mora da se odvoji od ratoborne američke politike. Za mir i sigurnost!

Vagenknehtova se takođe protivi sankcijama Rusiji i izvozu oružja Ukrajini, zalažući se za diplomatsko rešenje sukoba. Njena stranka, Savez Sara Vagenkneht (BSV), deli proruske stavove sa desničarskom Alternativom za Nemačku (AfD), ali je Vagenkneht odbacila mogućnost formalne koalicije sa njima.

Podrška Srbiji i kritikovanje EU politike prema Srbima na Kosovu i Metohiji

Vagenknehtova je poznata po tome što, zajedno sa saradnicom Žaklin Nastić, često ističe podršku Srbiji i srpskom narodu na Kosovu. Nastić je kritikovala odluku EU da iz liberalizacije viznog režima Kosova isključi Srbe sa severa, nazivajući taj čin sramnim i u suprotnosti sa poštovanjem prava manjinskih zajednica. Nastić je izjavila:

- Srbi su ravnopravni građani takozvanog Kosova – kojeg je, mora se imati na umu, NATO ratom otcepio od Srbije kršeći međunarodno pravo – i kao takvi se moraju i tretirati.

Stranačka platforma i politička strategija

Vagenknehtova je osnovala BSV nakon napuštanja Leve stranke, kombinujući levičarsku ekonomsku politiku sa konzervativnim stavovima o migracijama i proruskih spoljnopolitičkih inicijativa. Iako relativno nova, stranka je zabeležila značajan uspeh na regionalnim izborima u istočnoj Nemačkoj, privlačeći glasače nezadovoljne tradicionalnim partijama.

Vagenknehtova je svoju političku karijeru započela kao komunista i dugo oblikovala politički pravac nemačke Leve stranke pre nego što je pokrenula BSV. Njena retorika i politički stavovi polarizuju javnost, ali njen uticaj na nemački politički pejzaž raste, posebno uoči saveznim izborima planiranim za septembar 2025. godine, gde bi mogla biti kandidatkinja svoje stranke za kancelara.