• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

02.09.2024

23:13

Ne provocirajte Putina! NATO upozorava članice da ne obaraju ruske rakete, hoće li Poljska poslušati?!

Reuters/AP/Fotoilustracija

Vesti

Ne provocirajte Putina! NATO upozorava članice da ne obaraju ruske rakete, hoće li Poljska poslušati?!

Podeli vest

NATO ne želi da bude direktno umešan u sukob sa Moskvom, poručuje portparol bloka predvođenog SAD, obraćajući se na zahteve Ukrajine i izjave poljskog ministra spoljnih poslova koji je podržao ideju obaranja ruskih ciljeva na nebu iznad Ukrajine.

Kijev je više puta tražio od svojih zapadnih pristalica da obore ruske rakete i bespilotne letelice u svom vazdušnom prostoru, pošto je njegova sopstvena protivvazdušna odbrana postala degradirana. Bezbednosni pakt u tom smislu potpisan je sa Varšavom u julu. 

- NATO nije strana u sukobu i neće postati strana u njemu" -rekao je portparol bloka za špansku novinsku agenciju Evropa pres, dodajući da je odgovornost bloka da „spreči eskalaciju".

Iako svaka članica bloka ima pravo da zaštiti sopstveni vazdušni prostor, trebalo bi da se „blisko konsultuje" sa drugima kada to "može da utiče na NATO u celini", rekao je portparol.

Njihovi komentari uslijedili su nakon intervjua poljskog ministra vanjskih poslova Radoslava Sikorskog Fajnenšel tajmsu, u kojem je on podržao ideju obaranja ruskih ciljeva na nebu iznad Ukrajine.

- Kada neprijateljske rakete na putu da uđu u naš vazdušni prostor, to bi bila legitimna samoodbrana, jer kada uđu u naš vazdušni prostor, rizik da krhotine mogu nekoga povrediti je značajan - rekao je Sikorski za FT.

- Članstvo u NATO-u ne nadmašuje odgovornost svake zemlje za zaštitu sopstvenog vazdušnog prostora - to je naša ustavna dužnost - objasnio je Sikorski.

Varšava i Kijev su u julu potpisali odbrambeni pakt koji je predviđao razgovore „u cilju ispitivanja obrazloženja i izvodljivosti mogućeg presretanja" ruskih projektila i bespilotnih letelica, ali poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš tvrdi da to neće biti urađeno bez odobrenja NATO-a.

Mirčea Džoana, odlazeći zamenik generalnog sekretara NATO-a, rekao je za FT da blok poštuje "suvereno pravo svake članice da obezbedi nacionalnu bezbednost", ali da se „uvek konsultuju pre nego što krenu u nešto što bi moglo da ima posledice po sve nas". Poljska je uvek bila "besprekorna" kada su u pitanju takve konsultacije, dodao je Džoana.

Prema Džoaninim rečima, NATO mora da „učini sve što je u našoj moći da pomogne Ukrajini i učini sve što je u našoj moći da izbegne eskalaciju".

Prošle nedelje je ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov razgovarao o planovima za „vazdušni odbrambeni štit" sa zvaničnicima NATO-a u Briselu, navodi Evropa pres.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija