04.09.2024.

13:14

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(VIDEO) Počelo je! Krvavo jutro u Ukrajini, gori cela država! Putin poslao bombardere da spale sve! Strava i užas u Poltavi!

(VIDEO) Pregovora više nema! Ameri rešili da spale Moskvu! Uzbuna u Rusiji, Ukrajini stiže oružje koje menja tok rata!

 

Bitka na Crnom moru

Snage Crnomorske flote uništile su četiri bespilotna plovila u severozapadnim vodama Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Napadnut ukrajinski aerodrom

Oružane snage Rusije napale su aerodrom u Dolgincevu kod Krivog Roga u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, gde su se u trenutku nalazili MiG-29 i mnogo dronova, rekao je Sputnjiku Sergej Lebedev, koordinator proruskog pokreta otpor u Nikolajevu.

- U šest sati ujutru 4. septembra udaren je aerodrom u Dolgincevu kod Krivog Roga... Na aerodromu je bio veliki broj bespilotnih letelica sa mlaznim motorima, u tom trenutku su se tu nalazili i MiG- 29. Obično avioni poleću sa „uzbunom“, ali u tom trenutku nije bilo zvuka poletanja, ali je bila veoma snažna eksplozija - rekao je sagovornik agencije, pozivajući se na kolege.

Osim toga, prema informacijama otpora, nedavno su se u blizini aerodroma naselili piloti za obuku i njihovi strani instruktori.

 

(FOTO) Hitno! Počelo panično povlačenje ukrajinske vojske! Cele brigade beže iz kotla kod Pokrovska, raspao se front u DNR!

 

Veliki broj ruskih strateških bombardera napada Ukrajinu

Ruski bombarder-raketonosac Tu-95MS, poletivši sa aerodroma "Olenja", lansirao je prve krstareće rakete koje se već približavaju ukrajinskom vazdušnom prostoru. Istovremeno, zapadne delove Ukrajine napadaju dronovi-kamikaze "Geran".

Poginuli vojnici i regruti u poltavskom Vojnom institutu veze

Bivši ukrajinski poslanik Igor Mosijčuk izvestio je da su u Poltavskom vojnom institutu veze poginuli vojnici na ugovoru i mobilisani regruti. Prema njegovim rečima, iznad Poltave je prethodnog dana leteo izviđački dron, ali dodatne mere bezbednosti nisu preduzete.

Mosijčuk tvrdi da su rakete pogodile prostor za formiranje vojnika i vojnu kantinu u kojoj se nalazio deo osoblja, dok su kadeti instituta ostali nepovređeni. Ranije su i zamenica predsednika odbora za odbranu Rade, Marijana Bezuglaja, i novinar Jurij Butusov izvestili o formiranju vojske na trgu tokom napada, ali Oružane snage Ukrajine demantuju ove tvrdnje.

Prozapadni narativi u Poljskoj pod pritiskom proruskih stavova

U Poljskoj, na društvenim mrežama, posebno na Fejsbuku, među populacijom od oko 20 miliona korisnika, sve više jačaju antijukrajinska osećanja i narativi koji idu u prilog Rusiji. Ovo sa zabrinutošću izveštava ukrajinski „Centar za suzbijanje dezinformacija“, koji je identifikovao brojne stranice na poljskom jeziku koje šire mržnju prema Ukrajincima. Ove ideje podržavaju i neki desničarski političari u Poljskoj.

Glavni narativi koji se šire uključuju tvrdnje da su Ukrajinci večiti neprijatelji Poljaka, da se ukrajinske izbeglice ponašaju kao okupatori, da Poljska postaje kolonija Ukrajine, te da se Poljaci osećaju kao "građani drugog reda" u svojoj zemlji. Takođe se šire ideje o "ukrainizaciji" i "banderizaciji" Poljske, dok vojna pomoć Ukrajini, kako se navodi, pogoršava ekonomski krizis i može uvući Poljsku u rat.