• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.09.2024

16:10

(VIDEO) Zašto je ovo uradio? Putin potezom šokirao svet! Kadirov mu dao Kuran, a onda je ruski predsednik uradio nešto neočekivano!

Printscreen

Vesti

(VIDEO) Zašto je ovo uradio? Putin potezom šokirao svet! Kadirov mu dao Kuran, a onda je ruski predsednik uradio nešto neočekivano!

Podeli vest

Nedavne fotografije predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, koji ljubi Kuran na otvaranju džamije u Čečeniji u prisustvu čečenskog lidera Ramzana Kadirova, izazvale su različite reakcije na Zapadu.

Ovaj gest mnogi tumače kao poštovanje prema mnogobrojnim građanima Ruske Federacije islamske veroispovesti i kao poruka arapskom svetu o verskoj inkluzivnosti.

Dok u zemljama Evropske unije raste netrpeljivost prema migrantima islamske veroispovesti zbog sve većeg broja incidenata povezanih s migrantima, predsednik Rusije otvara novu džamiju, što otvara mnoga pitanja.

 

 

Zahvaljujući Sovjetskom Savezu, islam u Rusiji se znatno razlikuje od islama na Bliskom istoku. Mnogi građani Rusije, iako se identifikuju kao muslimani, zapravo ne praktikuju strogo verske običaje. Prema nekim istraživanjima, manje od polovine deklarisanih muslimana strogo prati verske običaje, a situacija je još izraženija među pravoslavnim vernicima.

Ruski islam

U Rusiji postoje različite grupe muslimana. Osnovna podela je na one koji su punopravni građani Ruske Federacije i na migrante, uglavnom iz zemalja Centralne Azije. Ove grupe se razlikuju etnički i kulturno, i na različite načine praktikuju islam.

Međutim, zajednički imenitelj svih grupa je ruski jezik. U Rusiji se islamski obredi često obavljaju na ruskom jeziku, a diskusije o islamu se vode i u akademskim krugovima na ruskom jeziku.

Evropska zemlja sa najviše muslimana

Rusija je evropska zemlja sa najvećim brojem muslimana, koji se procenjuje na između 14 i 25 miliona. Očigledno je da je reč o velikom broju ljudi. Lider muslimana u Rusiji, muftija Ravil Gajnutdin, više puta je izjavio da će do 2035. godine oko 30% stanovništva Rusije biti islamske veroispovesti. Oprezniji demografi umanjuju te prognoze, smatrajući da će se demografski rast na Kavkazu smanjiti, kao i priliv stranih radnika iz Centralne Azije.

Putin pokušava da pokaže savezništvo

Ovo znači da će se menjati strukture svih društvenih institucija, uključujući i vojsku.

Trenutno u političkom vrhu Rusije gotovo da nema značajan broj muslimana - većina poznatih političara u Moskvi su etnički Rusi. Ova činjenica može ukazivati na to da Rusi još uvek nemaju potpuno poverenje u muslimansko stanovništvo.

Međutim, predsednik Putin je na svojoj zvaničnoj stranici naveo da je 20% zaposlenih u avio-industriji islamske veroispovesti.

Time Kremlj želi da pokaže određeni nivo poverenja prema muslimanima, s obzirom na to da je ovo posebno osetljivo bezbednosno područje.

Nije tajna da je rat u Ukrajini ozbiljno narušio unutrašnju bezbednost Ruske Federacije, a postupci Putina i Kadirova su pokušaj da se dodatno naglasi savezništvo Rusa i muslimana u Rusiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Ovde, ba, imamo neki problem! Ekskluzivno: Prvi Silasov trener otkriva kakvog igrača je dovela Zvezda!
Crvena zvezda

Ovde, ba, imamo neki problem! Ekskluzivno: Prvi Silasov trener otkriva kakvog igrača je dovela Zvezda!

Crvena zvezda je dovela fantastičnog napadača, koji može da igra na više pozicija u ofanzivi. Reč je o momku koji nikad nije pravio probleme, posvećen je i ima sve kvalitete da igra u top evropskim klubovima. U najkraćem, tako opisuje Silasa Katompu Mvumpu (25) njegov prvi trener i čovek koji ga je otkrio, bosanski stručnjak Mehmed Baždarević (63) u ekskluzivnom javljanju za Informer.

04.09.2024

17:12

Zabava

Preminula glumica Rada Đuričin u 91. godini
Kultura

Preminula glumica Rada Đuričin u 91. godini

Danas je u Beogradu preminula Rada Đuričin, jedna od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumica i dugogodišnja članica ansambla Jugoslovenskog dramskog pozoršta, saopštilo je pozorište.

04.09.2024

13:13

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija