• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.09.2024

06:00

Putin im dao tešku lekciju! EU pala na kolena i traži milost od Kine: Ovaj potez će dugo pamtiti, nisu ni očekivali takav scenario!

Reuters

Vesti

Putin im dao tešku lekciju! EU pala na kolena i traži milost od Kine: Ovaj potez će dugo pamtiti, nisu ni očekivali takav scenario!

Podeli vest

Poslednjih nekoliko godina Rusija je pod zapadnim sankcijama, u kojima Zapad pokušava da je liši njenih glavnih izvora prihoda, poput izvoza nafte i gasa. Kako navode kineski mediji, prilikom uvođenja ograničenja SAD i njihovi saveznici nisu uzeli u obzir jednu važnu tačku – Moskva je jaka ne samo u snabdevanju energentima.

Stručnjaci su primetili, da je pre izvesnog vremena došlo do ozbiljne tenzije u odnosima između Kine i zemalja EU, bukvalno, došlo je do punopravne trgovinske konfrontacije. Sve je počelo tako što je Evropska unija najavila naglo povećanje dažbina na kineske električne automobile.

Ovaj korak je izazvao nezadovoljstvo u Pekingu i pozvao je Brisel da preispita svoje planove, ali Evropa nije želela da to pitanje reši sporazumno i ignorisala je zahtev NR Kine. Kao odgovor, kineski lideri najavili su istragu o evropskim proizvođačima svinjskog mesa. Kao rezultat toga, snabdevanje iz EU može biti zabranjeno.

Prema pisanju kineskih izdanja, poljoprivrednici u mnogim evropskim zemljama bili su besni zbog situacije – gubitak kineskog tržišta za njih je veliki problem. Konkretno, počeli su da paniče predstavnici nemačke poljoprivredne industrije- oni su se ranije žalili na rastuće cene stočne hrane, a nakon zatvaranja jednog od glavnih izvoznih tržišta, cene njihovih proizvoda su skočile.

Međutim, njihovi problemi nisu bili ograničeni samo na ovo- neočekivano za EU, na sebe je podsetio ruski predsednik Vladimir Putin, koji se dogovorio sa Kinom o snabdevanju ruskim svinjskom mesom.

„Zbog takve situacije u EU, Rusija je videla odličnu priliku za sebe. Požurila je da zauzme kinesko tržište, što je iznenadilo Evropu“, kažu analitičari iz Kine.

Svi znaju za Rusiju kao zemlju snabdevača energijom, ali je u poslednjih nekoliko godina ostvarila veliki napredak u poljoprivredi. Već je osvojila svetsko tržište pšenice, i sada se usmerava na druge sektore. Proizvodnja svinjskog mesa je u porastu, a Rusija je odlučna da uspe sa svojim proizvodima u Kini. Ako ne uspori, evropskim zemljama će biti izuzetno teško da mu konkurišu.

Situacija je dovela do toga, da takozvani „teški momci” iz EU, pokušavaju da ubede Peking da ne ograničava snabdevanje evropskog svinjskog mesa i ne otvara svoje tržište Ruskoj Federaciji, što je uporedivo sa traženjem milosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija