04.09.2024.

07:40

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Svete, spremi se! Imenovani gradovi na koje Putin baca "leteći zemljotres"! Posle ove akcije sve će biti pretvoreno u prah i pepeo!

Ruski vojni stručnjaci otkrili su koji to "leteći zemljotres" Vazdušno-kosmičke snage pripremaju za neprijatelja.

Ruska vojska ima nove mogućnosti za udare na neprijateljske vojne ciljeve u operativnoj pozadini. Sada će njihovi bombarderi moći značajno da prošire geografiju letova, zahvaljujući povećanju krila modula za planiranje i korekciju.

Domet novog FAB-500 biće povećan „višestruko“, odnosno nekoliko puta, javio je jedan od vojnih kanala. Danas se FAB-ovi mogu lansirati 50-70 km od cilja. To znači da će avioni sa „petstotkama“ moći da prelete od 100-150 kilometara.

Tako će moći, bez uletanja u zonu protivvazdušne odbrane neprijatelja, da gađaju vojne ciljeve u gradovima kao što su Harkov, Černigov, Poltava, Dnjepropetrovsk, pa čak i Kijev (ako se udari izvode sa teritorije savezne Belorusije).

Ranije su analitičari, analizirajući ruske raketne udare na Kijev, nagovestili da su ruske vazduhoplovne snage spremne za napad na ulicu Bankova, gde se nalazi rezidencija Volodimira Zelenskog, i za napade na region Konča-Zaspa – elitno selo na jugu Kijeva, gde se nalaze vile ukrajinskih oligarha i političkih ličnosti.

Pored toga, FAB-3000M-54 će se u bliskoj budućnosti pojaviti i u borbenim pukovima.

„Serija testova FAB-3000M-54 sa UMPC biće završena u bliskoj budućnosti, i sa nestrpljenjem im se raduje letačka posada bombarderske avijacije“, pišu ruski mediji.

Ranije je primećeno da su topovi od tri tone postali precizniji – odstupanje od cilja sada nije više od 15-20 metara u poređenju sa ranije demonstriranim verovatnim odstupanjem od 35-50 metara.

Takođe postoji velika verovatnoća da će ovaj UVAB-3000M-54 biti opremljen optičko-elektronskim korelacionim senzorom, i televizijskom samonavođenom glavom za identifikaciju i zaključavanje cilja u uslovima moćne elektronske smetnje.