• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

02.09.2024

09:01

Sprema se novi veliki rat?! Tenkovi i trupe snimljeni kako hitaju na granice: Svi se plaše jedne Putinove komande!

Reuters/shutterstock

Vesti

Sprema se novi veliki rat?! Tenkovi i trupe snimljeni kako hitaju na granice: Svi se plaše jedne Putinove komande!

Podeli vest

Nakon što je zvanični Kijev pozvao Belorusiju da povuče svoje trupe sa ukrajinske granice i tako "prekine neprijateljske akcije", ruski vojni blogeri su objavili fotografije beloruskih tenkova i oklopnih vozila koja se navodno kreću ka graničnom području.

 Lider Belorusije Aleksandar Lukašenko nedavno je rekao da je čak trećina oružanih snaga njegove zemlje raspoređena u blizini granice jer navodno Kijev tamo gomila svoje trupe. Da li se sprema novi rat na istoku, biće jasno u narednim nedeljama, a analitičari kažu da to zavisi od želje Vladimira Putina.

"Upozoravamo beloruske zvaničnike da ne prave tragične greške za svoju zemlju pod pritiskom Moskve", saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi obaveštajni izveštaj da Belorusija okuplja „značajan broj osoblja, uključujući snage za specijalne operacije, oružje i vojnu opremu“, kao i plaćenike bivše privatne vojne kompanije Vagner u beloruskoj oblasti Gomelj, koja se graniči sa Ukrajinom, „pod maskom vežbi“.

Kao opravdanje tih postupaka, Lukašenko je rekao da je rasporedio skoro jednu trećinu oružanih snaga svoje zemlje na granici sa Ukrajinom, kao i da je taj potez usledio kao "odgovor na to što je Kijev gomilao trupe blizu granice sa Belorusijom".

Zvaničnici Ukrajine su odbacili taj izgovor, pri čemu je ministarstvo spoljnih naglasilo "da Ukrajina nikada nije preduzela i neće preduzeti nikakve neprijateljske akcije protiv beloruskog naroda".

Beloruske trupe kod Černobilja, Kijev pozvao da se povuku

U saopštenju Ukrajine se navodi da je raspoređivanje beloruskih trupa bilo koncentrisano u oblasti u blizini nuklearne elektrane u Černobilju, uz upozorenje:

„Izvođenje vežbi u pograničnom području i u neposrednoj blizini nuklearnog energetskog objekta predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost Ukrajine i globalnu bezbednost uopšte“.

Kijev je pozvao Belorusiju da „prestane sa neprijateljskim akcijama i povuče snage sa ukrajinske državne granice na udaljenost veću od dometa gađanja beloruskih sistema“.

- Upozoravamo da će u slučaju kršenja ukrajinske državne granice od strane Belorusije, naša država preduzeti sve neophodne mere da ostvari pravo na samoodbranu zagarantovanu Poveljom UN. Shodno tome, sve koncentracije trupa, vojni objekti, rute snabdevanja u Belorusiji postaće legitimne mete za Oružane snage Ukrajine - poručili su iz Kijeva.

Portparol beloruskog Ministarstva spoljnih poslova Anatolij Glaz rekao je da Kijev nije uputio zvanične zahteve Minsku da povuče svoje trupe. On je rekao da će beloruske trupe ući u bitku samo ako "strani vojnici dođu u zemlju sa lošim namerama".

Foto: Reuters

 

 

Misterija tenkova

U jeku nove runde tenzija na istoku, na ruskim Telegram kanalima su se pojavili novi snimci koji navodno pokazuju prebacivanje beloruske vojne opreme do ukrajinske granice.

Ruski Telegram kanali su podelili slike voza na kom su tenkovi, sa slovom „B“ naslikanim u beloj boji na tenkovima. Ista oznaka se pojavljuje i na oklopnim pešadijskim vozilima.

Ukrajinska državna granična služba (DPSU) je saopštila da beloruske trupe ne predstavljaju neposrednu pretnju, ali da Ukrajina ipak jača svoju granicu.

- Ovo je na desetine kilometara od naše granice, na različitim tačkama - različitim udaljenostima. Šta se dešava na teritoriji Belorusije aktivno prate obaveštajne jedinice, ministarstvo odbrane i državna granična služba kako bi se shvatilo kako se situacija menja, koliko može biti pretnja za Ukrajinu. Tako da sve komponente naših odbrambenih snaga, koje jačaju ovaj pravac, imaju priliku da na vreme reaguju na bilo koje akcije - rekao je portparol ukrajinske granične službe Andrij Demčenko.

Foto: Foto: Printscreen, Shutterstock, EPA Images

Ruski raketni sistem "Iskander"

 

Kako je izvršen upad u Kursk

Sve je zapravo počelo kada je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao da će Rusija po svaku cenu "osloboditi Kursku oblast od ukrajinske vojske koja je upala na njenu teritoriju" i upozorio da eskalacija sukoba može da dovede do uništenja Ukrajine kao države.

U intervjuu za TV Kanal Rusija Lukašenko je rekao da među ukrajinskim borcima koji su izvršili napad na Kursku oblast nema amatera.

-Uglavnom su to ljudi koji su već prošli kroz rat i obučeni plaćenici. Formirali su snažnu oružanu formaciju i došli su tamo gde je bilo malo ruskih snaga koje nisu mogle da odbiju takav napad - rekao je Lukašenko.

On je naglasio da bi eskalacija sukoba mogla da se završi na najtužniji način po Ukrajinu.

- Ako se to nastavi kao kod Kurska, to će biti eskalacija koja će se završiti uništenjem Ukrajine. Niko neće pobediti imperiju kao što je Rusija - zaključio je Lukašenko.

Pomoć Rusiji

Na pitanje o isporukama municije i raketa Rusiji, Lukašenko je podsetio da je Moskva saveznik Minska.

-Zašto ne bismo pomogli Rusiji? To je naš saveznik koji se bori - rekao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, eskalacija u Kurskoj oblasti predstavlja pokušaj da se Rusija natera da upotrebi oružje, uključujući nuklearno.

-Naravno, vojska i Putin će počistiti ukrajinsku vojsku - rekao je Lukašenko.

On je tada rekao da je Ukrajina rasporedila više od 120.000 vojnika na granici sa Belorusijom i da je kao odgovor Minsk uputio vojne formacije duž cele granice. Lukašenko je istakao da je granica Belorusije i Ukrajine minirana kao nikada ranije i da će ukrajinske snage, ukoliko pokušaju da je pređu, pretrpeti velike gubitke.

On je upozorio da ukrajinski dronovi stalno narušavaju jugoistočnu granicu Belorusije, te da da su ruski raketni sistemi "iskander" stacionirani u Belorusiji spremni da ispaljuju nuklearne bojeve glave.

Eskalacija između Belorusije i Ukrajine?

Institut za proučavanje rata (ISW) je u svom izveštaju naveo da je raspoređivanje beloruskih trupa u regionu koji se graniči sa Ukrajinom verovatno trebalo da skrene ukrajinske trupe sa drugih frontova.

ISW je ocenio da je "malo verovatno da će beloruski lider Aleksandar Lukašenko da rizikuje borbu sa Ukrajinom koja bi mogla da oslabi njegov režim ili drastično poveća domaće nezadovoljstvo u Belorusiji“.

Pod Lukašenkom, saveznikom ruskog lidera Vladimira Putina, Belorusija je dozvolila moskovskim trupama da napadnu Ukrajinu preko njene teritorije. Rusija je takođe stacionirala nuklearno oružje u Belorusiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Od pečenje paprike veća šteta nego korist! Država gubi 120 miliona dinara, a posledice mogu biti tragične
Društvo

Od pečenje paprike veća šteta nego korist! Država gubi 120 miliona dinara, a posledice mogu biti tragične

Sezona pripreme zimnice ne prazni samo džepove građana, već svake sezone uvećava i troškove JP "Putevi Srbije". Iako zvuči neverovatno, nesavesni pojedinci skidaju saobraćajne znakove da bi na njima pekli papriku, a dešava se i da seku ogradu pored auto-puta da bi ogradili kokošinjac. Na godišnjem nivou ukrade se više hiljada saobraćajnih znakova i putokaznih tabli.

02.09.2024

10:17

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija