04.09.2024.

08:10

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Da li je ovo normalno?! Zelenski saopštio šta će uraditi Putinu! Razaraće po Rusiji sve dok njen predsednik ne uradi jednu stvar!

- Ne treba nam ruska teritorija. Cilj naše operacije je da obnovimo naš teritorijalni integritet - rekao je Zelenski u intervjuu za En-Bi-Si njuz.

Odgovarajući na pitanje da li Ukrajina planira da dugo drži rusku teritoriju, on je rekao: "Sa konceptualne tačke gledišta, mi ćemo je zadržati."

Zelenski je objasnio da će Ukrajina "kontrolisati" ovu teritoriju, jer je to, kako je naveo, sastavni deo njegovog "plana za pobedu" u ratu. On je dodao da će ovaj predlog predstaviti međunarodnim partnerima, posebno Sjedinjenim Američkim Državama.

Govoreći o teritoriji koju Ukrajina trenutno drži u sastavu Rusije, Zelenski je rekao: „Za sada nam je to potrebno.“

On je dodao da neće komentarisati da li Ukrajina planira da pokuša da preuzme kontrolu nad još više ruskih teritorija.

- Ne mogu da pričam o tome. Ovo je kao početak naše operacije Kursk. Uz dužno poštovanje, ne mogu da govorim o tome, mislim da je uspeh veoma blizu neočekivanog - rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je sada zarobila stotine ruskih vojnika, koje planira da razmeni za ukrajinske ratne zarobljenike.

On je rekao da nije obavestio SAD o planovima za Kursk, a pripreme za operaciju su takođe držane u tajnosti unutar Ukrajine.

- Da, nismo nikoga obavestili. I to nije nedostatak poverenja - rekao je Zelenski, napominjući da je kontraofanziva Kijeva prošlog leta propala uglavnom zato što se, kako je naveo, "mnogo reklamiralo i pričalo, čime je Rusima dato vremena da se pripreme."