04.09.2024.

10:10

Foto: Reuters/printscreen

Planeta

(VIDEO) Pregovora više nema! Ameri rešili da spale Moskvu! Uzbuna u Rusiji, Ukrajini stiže oružje koje menja tok rata!

U pitanju su rakete AGM-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missiles), koje se lansiraju iz borbenih aviona, a očekuje se da će njihovo uključivanje u novi paket vojne pomoći biti objavljeno na jesen, iako konačna odluka i dalje nije doneta, navode tri izvora iz američke administracije.

Slanje ovih raketa Ukrajini, bi u velikoj meri izmenilo odnos snaga u sukobu, budući da bi se značajni delovi Ruske Federacije našle u dometu moćnog i preciznog naoružanja, što izaziva zabrinutost u Bajdenovom kabinetu.

Pojedini vojni analitičari ocenjuju da bi isporuka JASSM-a - rakete sa malim odrazom i većim dometom od bilo koje druge rakete u arsenalu ukrajinske vojske - mogla da potisne ruske komandne centre i skladišta za snabdevanje nekoliko stotina kilometara dalje od linije fronta.

Ukoliko bi se ove rakete lansirale iz vazdušnog prostora na severoistoku Ukrajine, to bi ukrajinskoj vojsci omogućilo da dejstvuju po ciljevima ruske vojske u blizini Voronježa i Brjanska, dok bi na jugu Ukrajinci mogli da ih koriste za dejstva po vazudhoplovnim i pomorskim bazama na Krimu.

Rojters navodi da su ove rakete do sada bile integrisane isključivo na borbene avione američke proizvodnje, što znači da će Kijev moći da ih lansira sa F-16, koji mogu nositi po dva JASSM-a. Istovremeno, jedan od američkih zvaničnika je izjavio i da je u toku proces integrisanja ovih raketa na avione sovjetskog porekla, kojima Ukrajina raspolaže, ali nije precizirao da li će se JASSM integrisati na MiG-29, Su-24 ili Su-27.

Karakteristike JASSM-a

Stariji modeli raketa, koje inače proizvodi "Lokid Martin", imaju domet od oko 370 km, dok novija verzija JASSM-ER ima produženi domet od oko 1.000 km, što znači da Ukrajinci tim oružjem mogu gađati i rusku prestonicu Moskvu.

Zbog "stelt" karakteristika, teško ih je uočiti na radaru, a ove rakete mogu leteti na malim visinama i biti programirane da se kreću označenim putanjama kako bi izbegle sisteme PVO.

Za sada nije poznato koja će tačno verzija biti isporučena Ukrajini, ako do isporuke dođe, ali se može pretpostaviti da je u pitanju verzija dometa 370 km.

Bojeva glava ovih raketa teži oko 450 kg, ali za razliku od "storm šedoua" i SKALP-a, koje su Kijevu obezbedile Velika Britanija i Francuska, one nisu primarno dizajnirane za probijanje utvrđenih objekata i bunkera. Cena najnovije verzije JASSM-ER produženog dometa je oko milion dolara.

Navođenje je inercijalno i satelitsko, a kada se približi cilju raketa se oslanja na infracrvenu glavu za samonavođenje koja je vodi do mete. Moguće kružno odstupanje od cilja je oko tri metra.

"Iako su starije verzije JASSM-a ranjive na elektronsko ratovanje i ometanje, glava za samonavođenje može poslužiti za uništavanje cilja čak i u uslovima jakog ometanja", prenosi Rojters.