04.09.2024.

13:10

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Putin i Si spremaju nešto krupno! Ruski predsednik upravo najavio: Kao što je dogovoreno...

Na početku razgovora Putin je saopštio da planira bilateralni sastanak sa kineskim liderom Si Đinpingom na samitu BRIKS-a u Kazanju u oktobru.

- Kao što je dogovoreno, očekujemo predsednika Narodne Republike Kine, gospodina Si Đinpinga, na samitu BRIKS-a. Predlažem da tokom ovog rada obavimo bilateralni radni sastanak - rekao je Putin.

Po njegovim rečima, odnosi Rusije i Kine dostigli su nivo bez presedana, zemlje poklanjaju veliku pažnju međuregionalnoj saradnji.

- Zahvaljujući zajedničkim naporima, odnosi između Kine i Rusije dostigli su neviđeno visok nivo. Takođe, pridajemo veliki značaj međuregionalnoj saradnji, nadam se da ćemo tokom današnjih sastanaka i sutrašnjeg zajedničkog rada na Istočnom ekonomskom forumu potražiti i pronaći nove oblasti naše saradnje - rekao je ruski lider.

Putin je tokom svoje državne posete Kini u maju pozvao predstavnike kineskog biznisa u Vladivostok. O učešću kineske delegacije na forumu bilo je reči i tokom susreta ruskog predsednika sa predsednikom Državnog saveta Kine Li Ćjangom u Kremlju.

Inače, naredni samit BRIKS-a biće održan 22-24. oktobra u Kazanju.