04.09.2024.

14:10

Foto: Foto: Printscreen/Twitter, Shutterstock, Reuters

Planeta

Našli mu veze sa Rusijom! Veliki skandal trese Ukrajinu! Krupna zverka na udaru, vojska i vlast pucaju po šavovima!

Odluka je doneta nakon sastanka komiteta za bezbednost Vrhovne rade, napisao je Generalštab u saopštenju na Telegramu, u kojem se navodi da je glavnokomandujući ukrajinske vojske Aleksandar Sirski odlučio da Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) "sprovede dodatnu specijalnu istragu" u vezi sa Romanom Gladkim, načelnikom štaba Snaga bespilotnih sistema (USF).

Gladki će biti suspendovan sa službenih dužnosti tokom trajanja istrage, dodao je Generalštab.

USF je pretvoren u poseban ogranak vojske u februaru. Gladki, inače profesionalni vojnik, postavljen je na čelo tog odeljenja u avgustu.

Istraga je pokrenuta nakon što su ukrajinski mediji objavili da supruga Gladkog ima ruski pasoš i da živi na Krimu nakon što je poluostrvo vratilo pod okrilje Rusije 2014. godine. Takođe je objavljeno da je njegova ćerka učestvovala na takmičenjima u plivanju pod ruskom zastavom.

Nekoliko istaknutih vojnih blogera kritikovalo je postavljanje Gladkog na ovu poziciju. Popularni bloger i aktivista Sergej Sternenko tvrdio je da je Gladki doveden da "uništava USF iznutra".

Do suspenzije Gladkog dolazi usled velike rekonstrukcije ukrajinske vlade. Volodimir Zelenski otpustio je u utorak zamenika šefa svog kabineta i prihvatio ostavke tri ministra i dva potpredsednika vlade. Ostavku je podneo i ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

Takođe, Zelenski je otpustio nekoliko visokih vojnih i političkih zvaničnika od eskalacije sukoba sa Rusijom 2022. Bivši glavnokomandujući ukrajinske vojske Valerij Zalužni izgubio je posao ranije ove godine nakon što je vojni vrh pretrpeo žestoke kritike zbog katastrofalne letnje "kontraofanzive" 2023. godine.

Bivši ministar odbrane Aleksej Reznikov takođe je smenjen 2023. Njegova reputacija je narušena korupcionaškim skandalima za koje se veruje da su doprineli gubicima na bojnom polju.