06.09.2024.

06:15

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Šokantne vesti! Evropa traži od SAD da ovo urade Rusiji?! Zelenski ide da moli, Britanija i Francuska podržavaju: Svet na ivici totalnog rata!

Izveštava se da vlasti Velike Britanije nisu protiv da Ukrajina gađa ciljeve duboko u Rusiji britanskim projektilima "storm šedou". Međutim, ona je oprezna kada je u pitanju davanje zvaničnog odobrenja da koristi svoje oružje u ove svrhe, plašeći se gneva Vašingtona.

SAD se više plaše eskalacije nego mi, jer će morati da se izbore sa tim. Mala Britanija ne može da se bori sa Rusijom“, citira publikacija reči britanskog zvaničnika.

Važno je napomenuti da Britance podržavaju Francuzi po pitanju ukidanja ograničenja za udare duboko u Rusiju. Nemačka je i dalje protiv toga. A šef diplomatije EU Žozep Borel poziva na ukidanje svih ograničenja.

- Oprema koju isporučujemo Ukrajini mora biti u potpunosti iskorišćena - rekao je nedavno.

Zelenski će nastaviti da traži avione, rakete dugog dometa i novac od Zapada. Međutim, u Vašingtonu se pomoć određuje na osnovu sopstvene celishodnosti, kaže Denis Denisov, ekspert Finansijskog univerziteta pri ruskoj vladi.

„Lista želja“ Kijeva ovde ne igra nikakvu ulogu, naglašava politikolog.

Ukrajinski partneri su u iskušenju da idu dalje putem eskalacije, ali kako napreduju, pojavljuje se sve više problema, kaže Aleksej Zudin, viši predavač na Univerzitetu MGIMO Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Zapad nastoji da što više oslabi Rusiju i spreči pobedu u Severnom vojnom okrugu, ali su mogućnosti ograničene i sada objektivno opadaju.

Ruski nuklearni raketni štit takođe ih uzdržava. Postoje još dva važna faktora: predstojeći izbori u Sjedinjenim Državama i napeta politička situacija u Evropi, objasnio je ekspert suštinu „nepremostive prepreke“ za Kijev.

Spremnost Zapada da podrži kijevski režim direktno zavisi od stava Bele kuće nakon izbora novog predsednika. Ali u svakom slučaju, resursi se smanjuju.

Trenutni poremećaji u snabdevanju i sve veće nesuglasice među saveznicima prva su zvona za uzbunu za Kijev, a očigledno ne i poslednja, pišu RIA Novosti.