04.09.2024.

18:30

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Novi evropski rat na pomolu! Zapad nanišanio ruske mirovnjake! Hitno se oglasio Kremlj i brutalno zapretio, situacija je kritična...

- Podsetićemo da pored ruskih mirovnjaka, koji se nalaze u Pridnjestrovlju, tamo živi preko 220.000 državljana Rusije. Bilo kakve provokacije će se u skladu sa međunarodnim pravom smatrati napadom na Rusiju - kazala je Zaharova.

Ona je napomenula da u Moldaviji traže da se „oslobode“ ruskog vojnog prisustva u Pridnjestrovlju.

- Da li su se oni tamo slučajno pojavili? Možda će nekome, bar u redovima režima Maje Sandu, pasti na pamet da pročita istoriju svog regiona, države, teritorije? Možda bi mogli da se sete šta se tamo dešavalo pre par decenija i kako je moglo da se završi? S tim u vezi želimo još jednom nedvosmisleno da upozorimo da se ne dese takve avanture. Takve inicijative mogu da iznose samo neprijatelji moldavske državnosti i naroda, koji žele njihovo uništenje - zaključila je Zaharova.

Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto stanovnika čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je otcepljenje od Moldavije i pre raspada SSSR-a, plašeći se da će se Moldavija, na talasu nacionalizma, pridružiti Rumuniji. Godine 1992, nakon neuspelog pokušaja moldavskih vlasti da silom reše problem, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija van kontrole Kišinjeva.

Ove godine se navršavaju 32 godine od početka mirovne operacije u Pridnjestrovlju. Mir u zoni sukoba obezbeđuju ruski vojnici, pridnjestrovski i moldavski vojnici, kao i vojni posmatrači iz Ukrajine.