• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.08.2024

13:40

Zastrašujuće obraćanje Kremlja, Evropa gori! Šta će Putin da uradi sa Moldavijom?! Ako ovo prekrše, gotovi su...

Shutterstock/Google maps

Vesti

Zastrašujuće obraćanje Kremlja, Evropa gori! Šta će Putin da uradi sa Moldavijom?! Ako ovo prekrše, gotovi su...

Podeli vest

Moskva poziva vlasti Moldavije da prestanu sa neodgovornim igrama koje ugrožavaju suverenitet i bezbednost republike, čiji je ključni garant neutralni status, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Trinaestog avgusta, u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvan je otpravnik poslova Moldavije zbog medijskih izveštaja o mogućem raspoređivanju ukrajinskih lovaca F-16 na teritoriji Moldavije. Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije u svom komentaru ovu informaciju nazvalo je "lažnom" i potvrdilo da zemlja nastavlja da poštuje neutralnost zagarantovanu Ustavom.

Zaharova je istakla da u redovima moldavske opozicije sve glasnije izražavaju zabrinutost zbog mogućnosti da zemlja odustane od svog neutralnog statusa, što, prema mišljenju protivnika predsednice Moldavije Maje Sandu, predstavlja pitanje vremena.

- Pripremu za ovu promenu potvrđuje i nedavno usvojena Strategija nacionalne bezbednosti i Strategija nacionalne odbrane Moldavije, u kojoj se naglašava produbljivanje vojno-političke saradnje sa EU i NATO - precizirala je Zaharova i dodala:

Pokušavajući da opravda nekontrolisanu militarizaciju i rast vojnih troškova, rukovodstvo Moldavije ponavlja mantru da neutralni status navodno nije sposoban da zaštiti zemlju i obezbedi njenu bezbednost.

Prema Zaharovoj, mišljenje građana Moldavije potpuno ne zanima sadašnje vlasti, koje vode ljudi iz zapadnih nevladinih organizacija s rumunskim pasošima.

- Šteta. Prema istraživanjima javnog mnjenja, 65% Moldavaca smatra da upravo neutralnost obezbeđuje bezbednost republike, dok apsolutna većina - 74% - se protivi ulasku zemlje u NATO. Još jednom pozivamo vlasti Moldavije da prekinu neodgovorne igre sa suverenitetom i bezbednošću republike, čiji je garant neutralni status, i da se strogo pridržavaju tog statusa, zagarantovanog Ustavom, koji podrazumeva uravnoteženu spoljnu politiku i održavanje dobrosusedskih odnosa sa svim državama, uključujući Rusiju - zaključila je Zaharova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

(VIDEO) Rusi bi mogli da upotrebe taktičko nuklearno oružje i bez Putinovog odobrenja u slučaju kolapsa fronta! Ko bude upravljao energentima - kontrolisaće svet!
Live TV

(VIDEO) Rusi bi mogli da upotrebe taktičko nuklearno oružje i bez Putinovog odobrenja u slučaju kolapsa fronta! Ko bude upravljao energentima - kontrolisaće svet!

Brojna žarišta trenutno postoje širom sveta. Jedna bukte, druga tinjaju, a treća se tek pripremaju. Kakva je situacija na frontu u Ukrajini, ali i na Bliskom istoku, kao i kakva ratna dešavanja se odvijaju širom planete komentarisali su ekspert za energetiku profesor dr Dragan Škobalj i Mihajlo Olujić iz Centra za društvenu stabilnost tokom gostovanja u "Ratu uživo".

16.08.2024

22:28

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

“Sonja Savić nije imala prava da sebi oduzme život, ljut sam na nju”! Petar Božović kroz suze govorio o svojim kolegama pa se dotakao i Vlaste Velisavljevića (VIDEO)
Kultura

“Sonja Savić nije imala prava da sebi oduzme život, ljut sam na nju”! Petar Božović kroz suze govorio o svojim kolegama pa se dotakao i Vlaste Velisavljevića (VIDEO)

Petar Božović je u okviru Jedinog pravog 48. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji bio gost promocije knjiga “Idemo dalje” autora Slobodana Stojanovića i “Mojih 500 glumaca” autora Zdravka Šotre na kojoj je govorio o zajedničkom radu sa najznačajnijim rediteljima, scenaristima ali i kolegama srpske kinematografije.

17.08.2024

07:15

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija