04.09.2024.

21:20

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Katastrofa! Ako ovo prikače na F-16, odgovor Rusije će biti najbrutalniji mogući! Stigla jeziva poruka iz Moskve, crvenih linija neće biti...

- Ništa me ne bi iznenadilo. Amerikanci su već prešli granicu koju su sami sebi odredili. Zelenski to, naravno, vidi i to koristi. Ali oni treba da shvate da se ne treba šaliti sa našim crvenim linijama. Oni dobro znaju kuda one prolaze - rekao je Lavrov.

Takođe je dodao da SAD počinju da gube osećaj za međusobno obuzdavanje sa Rusijom i misle da ih niko neće dirati, što je opasno.

- Koordinator Bele kuće za strateške komunikacije, Džon Kirbi, je govorio da treba oprezno pristupati povećanju podrške Ukrajini kako ne bi izazvali treći svetski rat jer će Evropa biti na udaru. Dakle, oni su ubeđeni da njih niko neće dirati. To ruši sve principe na kojima su izgrađeni sovjetsko-američki dogovori o strateškoj stabilnosti, a koji su ponovo potvrđeni sa Rusijom. Iz nekog razloga oni počinju da gube osećaj za međusobno obuzdavanje. To je opasno - zaključio je Lavrov.

Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da Zapad ne želi da izbegne eskalaciju sa Rusijom. Kako je rekao, ukrajinski zahtevi upućeni Zapadu, koji se odnose na dozvolu korišćenja raketa „storm šedou“ za napade na Moskvu i Sankt Peterburg, predstavljaju ucenu. On je upozorio da zapadne zemlje traže đavola i igraju se vatrom kada razgovaraju o mogućnosti da se Ukrajini da zeleno svetlo da koristi rakete dugog dometa za gađanje ruske teritorije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je prethodno da bi Moskva mogla recipročno da odgovori na isporuke oružja dugog dometa Ukrajini. Prebacivanje visokopreciznog dalekometnog naoružanja u Kijev je put ka veoma ozbiljnim problemima, naglasio je ruski lider.