05.09.2024.

06:40

Foto: Foto: Shutterstock, EPA Images

Planeta

Neka nam je svima Bog u pomoći! NATO zemlje javno priznale šta planiraju da urade Rusiji! Ako ovo krene, kraj sveta nije daleko!

Prethodno je poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski za "Fajnenšel tajms" rekao da zemlje koje se graniče sa Ukrajinom imaju obavezu da, bez obzira na protivljenje NATO-a, obaraju ruske rakete koje se približavaju i pre nego što uđu u njihov vazdušni prostor.

- Zemlje NATO-a su počele da razgovaraju o ovoj temi. Danas ne možemo da kažemo da je ova diskusija završena i da imamo neke konkretne rezultate, ali naša koalicija zajedno sa drugim državama pokreće takve razgovore i želimo da se odluka o tome donese pre svega na nivou NATO-a - rekao je Nauseda.

Sa druge strane, poljski predsednik Andžej Duda rekao je da unutar NATO-a "različiti lideri imaju različit stav o tom pitanju", kao i da se o tome stalno raspravlja.

Istovremeno, on je napomenuo da se razgovaralo samo o rešenju da bi rakete mogle biti oborene sa teritorije jedne NATO države.

- O drugom scenariju nije se čak ni razgovaralo - rekao je Duda.

Moskva je više puta upozoravala da se zemlje NATO-a "igraju vatrom" pružajući vojnu podršku kijevskom režimu, što, prema Kremlju, doprinosi produžavanju sukoba u Ukrajini.