08.09.2024.

00:00

Foto: EPA

Planeta

Kakav šok! Skot Riter prekida svu saradnju sa Rusima! Razlog je samo jedan, obaveštajac otkrio sve: Akcije ministarstva...

U sredu su Sjedinjene Države uvele sankcije protiv medijske grupe "Raša tudej", RIA Novosti, RT, Sputnjika i Ruptlija. Nove sankcije su obuhvatile glavnu urednicu medijske grupe "Raša tudej" i RT, Margaritu Simonjan, kao i nekoliko menadžera ovog kanala.

- Akcije Ministarstva finansija SAD uvođenjem novih sankcija protiv RT, Sputnjika i drugih ruskih medijskih organizacija onemogućile su nastavak mog rada kao spoljnog autora za RT i Sputnjik, kao i učešće u intervjuima i drugim zajedničkim projektima sa ruskim medijima - napisao je Riter.

Riter je izjavio da ne smatra da je rad koji je obavljao za medije koji su pod sankcijama „bio išta drugo osim zakonitog novinarstva“.

- Ipak, potpuno sam posvećen poštovanju zakona SAD i stoga odmah prekidam sve ugovorne odnose sa RT i Sputnjikom - naglasio je bivši obaveštajac.

On je zahvalio ruskim kolegama na profesionalizmu u poslednjih nekoliko godina.

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je za RIA Novosti da su napadi na medije rezultat operacija zapadnih obaveštajnih službi usmerenih na sterilizaciju informacionog prostora. Komentarišući sankcije uvedene medijskoj grupi "Rusija danas", Zaharova je rekla agenciji da ograničenja Vašingtona na aktivnosti ruskih medija ukazuju na degradaciju unutar samih Sjedinjenih Država.