05.09.2024.

08:07

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

(VIDEO) Šok! Belorusija oborila ruske letelice! Šta će Putin reći na ovo?! Svi čekaju obraćanje Lukašenka, niko ovo nije očekivao!

Istovremeno, i ruski zvaničnik Vladimir Rogov je na svom Telegram kanalu naveo da je dron ušao u vazdušni prostor Belorusije.

Kako navodi grupa Beloruski hajun, više beloruskih borbenih aviona navodno je presrelo bespilotne letelice u blizini grada Gomelja oko 1.30 po lokalnom vremenu. Grad se nalazi na oko 30 kilometara od granice Ukrajine i Belorusije.

Treća ruska jurišna bespilotna letelica navodno je ušla u vazdušni prostor Belorusije oko 2.30 ujutru, ali Beloruski hajun nije preneo dodatne informacije o ovom dronu.

Ovaj incident je drugi put ove nedelje da su beloruski borbeni avioni angažovani da zaštite vazdušni prostor te zemlje, a grupa je objavila i video-snimak navodnog obaranja drona iznad Gomelja.

Ruski dronovi su prethodno navodno skrenuli sa kursa u pravcu Belorusije, tokom vazdušnih napada na Ukrajinu u više navrata, ali ovo bi bio prvi poznati slučaj da je beloruski avion uspešno oborio rusku bespilotnu letelicu.

Beloruski hajun navodi da je beloruski borbeni avion pokušao da obori rusku bespilotnu letelicu tipa Šahed koja je uletela u vazdušni prostor te zemlje 29. avgusta.

Prema podacima grupe, ruski dronovi su upali u beloruski vazdušni prostor u sredu, kao i 26. avgusta.

Ministarstvo odbrane Belorusije nije komentarisalo navodni incident.