06.09.2024.

19:30

Foto: printscreen Twitter

Planeta

Amerika napravila "čudovište"! Namenjeno je ovoj državi, sprema se haos! (FOTO)

Daglas Bari iz Međunarodnog instituta za strateške studije rekao je u julu da je raketa AIM-174B prvenstveno razvena za Indo-Pacifički region kako bi se odgovorilo na napredak u kineskom vazduhoplovstvu i mornaričkom vazduhoplovstvu.

Raketa, kako prenosi Večernji list, ima veći domet u poređenju sa dosadašnjim projektilima vazduh-vazduh, a njen razvoj omogućuje SAD da se bolje nose s kineskim raketama dugog dometa.

Američka mornarica sada koristi ovu novu raketu kako bi povećala domet svojih borbenih aviona, što je ključno za mogući sukob s Kinom, piše Biznis insajder.

Lansirna verzija rakete “Standard Missile 6”, koja je nazvana AIM-174B, prvi put je zapažena na fotografijama stručnjaka tokom njenog razvoga, ali detalji o programu tada nisu bili jasni.

Zatim je američka mornarica službeno je predstavila AIM-174B u julu, kada su američki borbeni avioni F/A-18E Super Hornet, smešteni na nosaču aviona “USS Carl Vinson” u havajskoj bazi Perl Harbor, viđeni sa ovom raketom tiokom vežbi “Rim of the Pacific”.

Mornarica je tada potvrdila da je raketa sada operativna, a stručnjaci su odmah zaključili da je usmerena na Kinu. 

Daglas Bari iz Međunarodnog instituta za strateške studije rekao je u julu da je AIM-174B prvenstveno razvijena za Indo-Pacifik kako bi se odgovorilo na napredak u kineskom vazduhoplovstvu i mornaričkom vazduholpvstvu.

Razvoj dugodometnih raketa vazduh-vazduh u Pekingu, kao i šire raketne sposobnosti, izaziva zabrinutost u Vašingtonu, navodi Biznis insajder.

Najnoviji izveštaj Pentagona o kineskom vojnom razvoju ističe rad Kine na raketama vazduh-vazduh koje deluju izvan vizuelnog dometa.

Ove rakete mogle bi biti korišćene ne samo za napad na borbene avione već i na visoko vredne ciljeve kao što su avioni za dopunu goriva u zraku i letelice za rano upozoravanje i nadzor.