• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

04.09.2024

21:45

Uzbuna u SAD! Kina testira nevidljivi brod! Misteriozna fregata opremljena je tehnologijma koje još nisu viđene!

Printskrin TV Zvezda/Ministarstvo odbrane RF

Vesti

Uzbuna u SAD! Kina testira nevidljivi brod! Misteriozna fregata opremljena je tehnologijma koje još nisu viđene!

Podeli vest

Kina razvija stelt brod za rešavanje posebnih vojnih problema, tvrdi američki vojni časopis Militari Vač Magazine (MVM). Publikacija piše da su nove fotografije plovila pružile bliži pogled na misterioznu stelt fregatu koja se trenutno testira u Kini.

Pentagon, otkriva dalje MWM veruje da Peikig na fregati testira tehnologije za sledeću generaciju ratnih brodova. 

Kina trenutno proizvodi razarače po stopi koja je uporediva sa nekoliko proizvođača zajedno, a bilo je godina i kad je pravila deset razarača u jednoj godini. Da ovu cifru stavimo u perspektivu, samo šest zemalja u svetu ima više od deset razarača u svim svojim flotama. To su američka mornarica (75), Japan (36) i Južna Koreja (13). 

Stelt fregata, koju su lokalni mediji opisali kao "integrisanu platformu za testiranje", prvi put je isplovila na testiranje sredinom maja, šest meseci nakon što su se prve slike broda pojavile u novembru 2023.

Značajne stelt karakteristike novog broda uključuju integrisani dizajn na mostu, radarske reflektore na nadgradnji, glatke ravne i fasetirane površine pod uglom prema unutra iznad "struka" broda i odsustvo velikih izbočenih antena. Brod je dugačak oko 97 metara i opremljen je neobičnim lanserom sa jednom rupom, za koji se veruje da sadrži elektrooptički uređaj ili oružje usmerene energije.

Iako se smanjenje radarskog poprečnog preseka smatra manje kritičnim za površinske brodove nego za borbene avione, ono ipak pruža niz važnih prednosti. Tokom 1990-ih, Sjedinjene Države su nastojale da razviju stelt razarač klase Zumvalt. Iako se ovaj program smatrao krajnjim neuspehom, svaki brod je koštao više od devet milijardi dolara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Preminula glumica Rada Đuričin u 91. godini
Kultura

Preminula glumica Rada Đuričin u 91. godini

Danas je u Beogradu preminula Rada Đuričin, jedna od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumica i dugogodišnja članica ansambla Jugoslovenskog dramskog pozoršta, saopštilo je pozorište.

04.09.2024

13:13

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija