11.09.2024.

12:01

Foto: Reuters

Planeta

Šok! Putin povukao neočekivan potez protiv saveznika! Moskva više neće da trpi ovo, ogromne promene stupile na snagu!

Ministar spoljnih poslova Abhazije, Sergej Šamba, izjavio je:

- Od 1. septembra obustavljeno je finansiranje od strane Rusije u određenim isplatama. To se odnosi na lekare, nastavnike, pripadnike snaga bezbednosti i druge sektore. Pored toga, postoji mogućnost da će se električna energija, s kojom imamo problem svake zime, sada plaćati po komercijalnim cenama, umesto po upola nižim, kako je to bilo do sada.

Šambine reči preneli su ozbiljni ruski mediji, poput TASS-a i RIA Novosti, što ukazuje na ozbiljnost situacije. Ova odluka očigledno je iznenadila Suhumi, koji je bio naviknut na stalne pritužbe Moskve bez ozbiljnih posledica.

Sunce je i dalje sijalo, more je bilo toplo, ruski turisti su dolazili, mandarine su sazrevale, a penzije i dodatke za budžetske radnike Rusija je redovno isplaćivala.

Međutim, Rusija već dugo traži da Abhazija bude uzajamno korisna ili da barem ispunjava osnovne karakteristike saveznika. Na primer, da dozvoli Rusima kupovinu nekretnina u Abhaziji, makar komercijalnih, da uzajamno prizna odluke ruskih arbitražnih sudova i zakonski garantuje prava investitora.

Oblaci su se već dugo nadvijali, a sada je usledio i udar. Na internetu se pojavio dokument – navodno kopija protokola pregovora zamenika šefa administracije predsednika Rusije, Dmitrija Kozaka, sa predsednikom Abhazije, Aslanom Bžanijom. U dokumentu se razmatraju koraci koje će Rusija preduzeti ukoliko dogovori ne budu ispunjeni.

Teško je potvrditi autentičnost dokumenta (Šamba ga zvanično nije priznao), ali prema trećoj tački ovog protokola, koju su preneli TASS i RIA Novosti, Suhumi bi trebalo Moskvi da dostavi podatke o liderima abhazijske opozicije koji ometaju usvajanje potrebnih zakona, kako bi se razmotrilo oduzimanje njihovog ruskog državljanstva.

U Suhumiju sada razmišljaju o tome kako se pomiriti sa Moskvom i kako ubediti poslanike parlamenta Abhazije da glasaju za potrebne zakonske predloge, a da ne izazovu nemire u republici.

Pitanje je koliko dugo će zemlja moći da izdrži bez ruske pomoći.

Premijer Abhazije, Aleksandar Ankvab, reagovao je stoički na potez Moskve. Vlada je saopštila da će, uprkos delimičnoj obustavi ruske finansijske pomoći, abhazijska strana ispuniti budžetske obaveze u isplatama plata radnicima u socijalnom sektoru, uključujući smanjenje drugih budžetskih troškova. Do kraja godine za te svrhe biće izdvojeno više od 700 miliona rubalja.

Ovo pokazuje da novca u republici još ima i da Moskva nije potpuno prekinula finansiranje. Međutim, ako bi se to dogodilo i ako bi se Abhazija oslanjala isključivo na sopstvene resurse, moglo bi doći do nepredvidivih ishoda.

Analitičari veruju da će strane ići ka kompromisu, jer svi razumeju ozbiljnost situacije.