08.09.2024.

09:40

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Svet nije spreman za ovo! Poznato kada će Putin sručiti najstrašnije oružje na neprijatelje! Ostalo je još malo...

Prema izveštajima, Iran je nedavno isporučio Rusiji više od 200 balističkih raketa kratkog dometa Fateh-360.

Američki i evropski zvaničnici nedavno su potvrdili da je Iran započeo isporuku balističkih raketa kratkog dometa Rusiji, a prema procenama ISW, ruske snage će verovatno koristiti iranske rakete za napade na ukrajinsku energetsku, vojnu i civilnu infrastrukturu u narednim jesenjim i zimskim mesecima.

Kijev poziva Iran da ne prenosi balističke rakete Rusiji

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine upozorilo je Iran da će ukoliko Teheran nastavi transfer balističkih projektila Rusiji to imati "razorne posledice" po ukrajinsko-iranske odnose.

Ministarstvo ističe da produbljivanje vojne i tehnološke saradnje Rusije i Irana predstavlja ozbiljne bezbednosne pretnje za Ukrajinu, Evropu, Bliski istok i svet.

"Pozivamo svetsku zajednicu da pojača pritisak na Teheran i Moskvu radi zaštite međunarodnog mira i bezbednosti", navodi se u saopštenju, prenosi Kijev post.

Ukrajina je zatražila od Teherana da dokaže izjave iranskog političkog rukovodstva da nije umešan u rusku invaziju i isporuku bespilotnih letelica Šahed koji se koriste za napade na ciljeve u Ukrajini.

Analitičari Instituta za proučavanje rata (ISW) ocenili su da je isporuka naoružanja Ruskoj Federaciji deo produbljivanja strateškog partnerstva Teherana i Moskve.

ISW je saopštio da Iran nastoji da ostvari ekonomsku i vojnu korist od saradnje sa Rusijom, a iranski lideri su takođe zainteresovani za podršku Rusije modernizaciji raketno-kosmičkih programa.