08.09.2024.

10:10

Foto: EPA

Planeta

Kakav šok! Američki Nostradamus predvideo pobednika izbora! Čovek koji nikada ne promašuje izveštajem zatresao javnost!

Pošto je prethodno upozorio demokrate na opasnost od izostavljanja Džoa Bajdena sa liste, Lihtman je ipak u snimku Njujork tajmsa predvideo da će potpredsednik, koji je postao kandidat stranke nakon što je predsednik podneo ostavku u julu, biti izabran.

Lihtman tvrdi da je Haris na putu da pobedi Donalda Trampa, iako su se demokrate praktično odrekle ključnog ključa predsedničke moći, jednog od 13 koje je koristio da odredi verovatan ishod, piše Gardijan.

- Kamala Haris će biti sledeći predsednik Sjedinjenih Država — to je barem moje predviđanje za ishod ove trke - kaže Lihtman.

- Ali rezultat zavisi od vas. Zato izađite i glasajte - primećuje lukavi „Nostradamus“.

Lihtmanove prognoze su zasnovane na skupu tačnih/lažnih pretpostavki i ne uzimaju u obzir trendove u istraživanjima javnog mnjenja, naglašava Gardijan.

On se ranije žestoko protivio smeni Bajdena kao demokratskog kandidata nakon njegovog katastrofalnog nastupa u debati protiv bivšeg predsednika u junu i negirao kredibilitet anketa koje sugerišu da to podriva Bajdenovu sposobnost da pobedi u trci.

Ipak, od 13 ključnih faktora, on je izdvojio osam, dajući prednost Kamali Haris, koja je, kako kaže, profitirala od odsustva jakog kandidata treće partije nakon prekida nezavisne kampanje Roberta F. Kenedija mlađeg, pozitivnih kratkoročnih i dugoročnih ekonomskih pokazatelja, velikih zakonodavnih uspeha koje je postigla Bajdenova administracija, i odsustva nereda ili skandala povezanih sa Belom kućom.

Takođe je imala sreće što nije morala da učestvuje u partijskoj borbi za nominaciju za Bajdenovog naslednika, pošto su se drugi razmatrani kandidati brzo svrstali u red da je podrže pred nacionalnu konvenciju Demokratske stranke prošlog meseca.

Prema formuli, čak i ako preostala dva ključna faktora koja se odnose na uspehe ili neuspehe spoljne politike budu išla u korist Trampa, to neće biti dovoljno za njegovu pobedu na izborima, napominje The Guardian.

Lihtman je tačno predvideo Trampovu iznenađujuću pobedu na izborima 2016. nad Hilari Klinton u trenutku kada je većina anketa ukazivala na suprotan rezultat.

Takođe je tačno predvideo da će Tramp biti opozvan tokom njegovog predsedničkog mandata, što se dogodilo dva puta.

Profesor istorije na Američkom univerzitetu, predviđa ishod američkih predsedničkih izbora od 1984. godine i tvrdi da je tačno predvideo sve osim jednog – kontroverznu pobedu Džordža V. Buša nad Alom Gorom 2000. godine, koja je postignuta nakon odluke Vrhovnog suda SAD. u Bušovu korist posle višenedeljnih parnica oko spornih glasačkih listića.

Lihtman tvrdi da je čak i ova nepravilnost neopravdana, tvrdeći da su hiljade odbijenih glasačkih listića ubacili birači koji su u dobroj veri pokušavali da podrže Gora, tada potpredsednika i demokratskog kandidata, ali su nehotice pokvarili svoje glasačke listiće.