08.09.2024.

14:40

Foto: Reuters

Planeta

Šta će biti sa Marin Le Pen?! Sprema se haos na sledećim izborima! Već počela priprema za sprečavanje preuzimanja vlasti!

On je naveo da aktuelni predsednik Francuske Emanuel Makron neće moći da se kandiduje za treći mandat. Prema Šopradovoj proceni, Marin Le Pen, a ne lider stranke Žordan Bardela, verovatno će biti kandidat "Nacionalnog okupljanja" na izborima. Bivši premijer u Makronovoj vladi Eduar Filip već je najavio učešće u trci za predsednika. Teoretski, u trku bi mogao ući i drugi bivši premijer Gabrijel Atal, dodao je Šoprad.

- Najvažnije pitanje je: može li 'Nacionalno okupljanje' pobediti na predsedničkim izborima? Rekao bih da je sada to moguće. Biće teško, jer će sistem biti uključen da spreči demokratiju, ali postoji šansa da pritisak naroda bude dovoljno jak - rekao je analitičar za agenciju na marginama Istočnog ekonomskog foruma.

Šoprad se nada da će se u slučaju pobede "Nacionalnog okupljanja" spoljnopolitički pravac Francuske u potpunosti promeniti i da će Marin Le Pen uspeti da obnovi dijalog sa Rusijom.

Istočni ekonomski forum održan je od 3. do 6. septembra u kampusu Dalekoistočnog federalnog univerziteta u Vladivostoku. RIA Novosti su generalni informativni partner VEF-2024.