08.09.2024.

17:40

Foto: sites.google.com

Planeta

Šta sad?! Rusi ulaze u Pokrovsk i prave od njega Krasnoarmejsk, a onda... Ukrajinski obaveštajci otkrili kakva katastrofa nastupa!

- Ako izgubimo, ceo logistički lanac i linija fronta pasti će, a neprijatelj će moći da napreduje prema drugim gradovima Donjecke Narodne Republike (DNR) - upozorio je Jaroslavski.

Geostrateški značaj Pokrovsk

Pokrovsk se nalazi na severozapadu DNR i ima ključnu stratešku ulogu zbog transportnih i logističkih sistema koji povezuju Donjecku oblast sa Dnjepropetrovskom. Kao transportno čvorište, gubitak ovog grada mogao bi značajno poremetiti logističku podršku ukrajinskih snaga, jer bi ruske snage mogle prekinuti ključne saobraćajne veze.

Vojni uticaj na front

Prema Jaroslavskom, gubitak Pokrovska bi značio urušavanje logističke strukture i omogućio brži napredak ruskih snaga ka drugim gradovima DNR. On ističe da je upravo zbog ovog prioriteta ruska vojska pojačala pritisak na ukrajinske snage u regionu.

Pritisak ruskih snaga

Jaroslavski naglašava da Moskva daje prioritet ovom pravcu, zbog čega su ruske trupe intenzivirale napade. Ukrajinska vojska, prema njegovim rečima, nema dovoljno kapaciteta za efektivan otpor zbog angažovanja brojnih brigada na drugim frontovima.

Uporedna analiza sa gubitkom drugih gradova

Jaroslavski tvrdi da bi gubitak Pokrovska bio veći udarac za ukrajinske oružane snage nego pad Artjomovska, Soledara i Avdejevke, jer Pokrovsk igra ključnu ulogu u održavanju linije odbrane i logistike.

Generalni vojno-politički kontekst

U trenutku kada su sukobi u istočnoj Ukrajini u zastoju, gubitak Pokrovska bi mogao predstavljati psihološki udarac za ukrajinsku vojsku i političko vođstvo, dodatno komplikovan preopterećenošću ukrajinskih snaga na više frontova.

Zaključak

Gubitak kontrole nad Pokrovskom mogao bi biti prelomna tačka u sukobu u istočnoj Ukrajini, destabilizujući liniju fronta i otvarajući prostor za dalji napredak ruskih snaga u regionu.