09.09.2024.

07:10

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Udarno! Rusija hitno odgovorila Šolcu! Nemcima se ova poruka neće svideti!

Ranije je Šolc u intervjuu za televizijski kanal ZDF izjavio da je došlo vreme za diskusiju o tome kako ubrzati završetak oružanog sukoba u Ukrajini.

- Posle granatiranja naših mirnih gradova, nacistički režim Volodimira Zelenskog može spasiti samo kapitulacija, a Šolc bi trebalo da se pokaje pred Rusijom i njenim narodom zbog isporuke oružja i podsticanja sukoba u Ukrajini. Trebalo bi da se pokaje pred žrtvama koje su stradale od nemačkog oružja - rekao je Šeremet za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, upravo zbog Šolcovog delovanja, nemački narod je uvučen u sponzorisanje nacističkog režima u Ukrajini i sukob sa Moskvom, šaljući plaćenike za napade na rusku teritoriju.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini otežavaju rešavanje sukoba, direktno uvlače zemlje NATO-a u konflikt i predstavljaju "igru s vatrom". Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svi tereti koji sadrže oružje za Ukrajinu postati legitimne mete za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO direktno učestvuju u sukobu, ne samo isporukama oružja, već i obukom kadrova na teritoriji Velike Britanije, Nemačke, Italije i drugih zemalja. Kremlj je saopštio da zapadno naoružavanje Ukrajine ne doprinosi pregovorima i da će imati negativne posledice.