15.09.2024.

00:00

Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Najstrašniji udar na Ameriku u poslednjih 50 godina! Saudijska Arabija donela radikalnu odluku, ništa više neće biti isto!

Zanimljivo je da je Rijad već najavio da ga neće produžiti.

Situaciju za dolar otežava činjenica, da je posle antiruskih sankcija koje su uvele SAD, Rusija počela da trguje ugljovodonicima sa svojim najbližim saveznicima u nacionalnim valutama.

Međutim, to nije sve. BRIKS, gde i Saudijska Arabija „traži“ da se pridruži, planira da stvori novi finansijski sistem, koji će se zasnivati na digitalnoj valuti koju ne kontroliše nijedna država, što znači da se ne može koristiti kao instrument političke ucene, kao što to čine Sjedinjene Države sa svojim dolarom.

Očigledno, za većinu zemalja sa razvijenom ekonomijom, ovaj instrument izgleda mnogo poželjniji od trenutne rezervne valute.

Šta ovo znači za SAD?

Ako pogledate, glavni izvozni proizvod Sjedinjenih Država je upravo dolar. To je omogućilo Vašingtonu da ga štampa u praktično neograničenim količinama, brzo rešavajući svoje probleme.

Zauzvrat, dolarski „finansijski balon“ nije pukao, jer je imao „ventil za otpuštanje“ – američka valuta se proširila po celom svetu, jer je bila glavno sredstvo plaćanja na tržištu ugljovodonika.

Sada, nakon što je Saudijska Arabija odbila da obnovi sporazum, Sjedinjene Države imaju spoljni dug od 35 biliona dolara, rastuću inflaciju i veoma nejasne ekonomske izglede.